Drapsglade Unni Lindell

BOK365 ville vite hvilken norsk kriminalforfatter som har flest liv på samvittigheten og spurte en hel bokhylle av dem. Ingen av dem matcher Unni Lindell.

Publisert: Skrevet av: BOK365

152 litterære mord har den nybakte sekstiåringen på samvittigheten, og hun har ingen planer om å la det bli med det. Men det siste året har hun ikke vært like drapsglad:

– Det er nesten flaut å si det, kun to; et barn og en mann, opplyser Unni Lindell.

Nåja, hun hadde 150 fra før, fordelt på noveller og et etter hvert ganske voksent antall romaner. Og hun er ganske suveren i teten.

– Bare i Slangebæreren var det fem drap, i Rødhette åtte og i novellesamlingen Min mor har en saks i ryggen, er det 19 noveller og 25 drap. I tillegg kommer alle novellene i A-magasinet i sin tid, helt fra 1985. Og altså alle romanene, sier Unni Lindell.

 

Nesbø med femti

Så 152 er altså ikke usannsynlig. Det er mer enn to og en halv ganger så mange som Jo Nesbø, som ifølge sin redaktør Øyvind Pharo skilter med «lusne» 50 omtrent, før årets krim, Tørst, der åtte personer går med hvis vi har telt riktig.

Tettest på Lindell følger Øystein Wiik, med seks bøker om Tom Hartmann og hele 87 drap på samvittigheten. Han synes det er urettferdig å telle brutto.

– Hvis du deler antall drap på antall utgitte bøker, så tenker jeg du får den mest rettferdige vurderingen av hvem som er Norges blodigste, sier han med et smil.

 

Minneverdig drap

Til gjengjeld står Wiik, ifølge VGs anmelder, bak det mest minneverdige drapet i norsk kriminalhistorie. Det er der morderen, på vegne av verdens sølvrever, flår en pelsdyrrøkter levende før han parterer ham og serverer kjøttet til dyrene hans.

– Jeg er veldig fornøyd med drapet på pelsdyrrøkteren i Rekviem, sier Øystein Wiik tørt til BOK365. – Åpningen i Hvit Panter, der en penispumpe blir et relativt smertefullt drapsvåpen er en annen favoritt for meg personlig.

Her er den nesten offisielle listen over landets blodigste forfattere. Litt slingringsmonn må påregnes hos enkelte. I utgangspunktet teller ikke terrordrap, men vi har likevel tatt med en del terrordødsfall der de har direkte sammenheng med handlingen. De står i parentes i oversikten under, og er altså med under sterk tvil.

 1. Unni Lindell 152
 2. Øystein Wiik 87
 3. Jan Mehlum 84
 4. Gunnar Staalesen 83
 5. Tom Kristensen 62 (hvorav 39 av miltbrann)
 6. Jo Nesbø 58
 7. Øistein Borge 55 (hvorav 35 i attentater)
 8. Eystein Hanssen 45 (hvorav 15 i et terrorangrep)
 9. Gert Nygårdshaug 40
 10.  Kurt Aust 37
 11.  Chris Tvedt 35
 12.  Jan-Erik Fjell 35
 13.  Hans Olav Lahlum 34
 14.  Tom Egeland 30
 15.  Ørjan N. Karlsson 28
 16.  Ingar Johnsrud 26
 17.  Kjell Ola Dahl 24
 18.  Thomas Enger 24
 19.  Jørn Lier Horst 24
 20.  Frode Eie Larsen 23

 

Flere bøker av Unni Lindell finner du her

 

BOK365 har kontaktet bortimot 50 norske krimforfattere. Noen har svart at de ikke har tid til å svare, mens andre ikke har svart på henvendelsene. Blant dem er flere med potensielt høye drapstall, som Anne Holt, Karin Fossum og Jon Michelet. De som er med på rangeringen over er forfattere som har levert «selvangivelse» til oss. Listen er derfor ikke noen fasit, men en uhøytidelig pekepinn.