Dette blir mellom oss

Alexander Kielland Krag er aktuell med Norges første Instagram-bok, Dette blir mellom oss.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Dette blir mellom oss er en roman om den første store forelskelsen. Samtidig er det også en historie om vennskap, om å komme ut av skapet og om å finne sin plass her i livet.

Om bare du var en jente. Om bare jeg var en jente. Om bare én av oss var annerledes, da ville alt være annerledes.

Fra 6. mai kan du følge handlingen i Dette blir mellom oss via Instagram Stories, @dbmo_2020. Det er første gang en norsk roman utgis på den måten.

Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag, dbmo_2020

I mellomtiden kan du lese den ferske forfatterens kloke ord om den nye boka og egen skriving her.

Intervju med Alexander Kielland Krag

Hva handler den nye boka di om, Dette blir mellom oss?

Dette blir mellom oss er en bok om vennskap, forelskelse og om å komme ut av skapet. Vi følger søtten år gamle Felix, som begynner på ny skole. Første skoledag møter han Nicolai og blir hodestups forelsket. Og selv om Felix har akseptert at han er homofil, opplever han det som utfordrende å takle den usikkerheten som forelskelsen i Nicolai utløser hos ham. Felix har vanskeligheter med å tolke Nicolai – et smil eller en melding om natten, hvor mye vekt skal Felix kunne tillegge det? Det er alvorlige greier når man er ung og usikker, det vet jeg av erfaring. Hvordan skal Felix kunne vite om Nicolai føler det samme? Tenk på konsekvensene om Felix tolker Nicolai feil.

Hvorfor ønsket du å skrive nettopp denne historien?

Jeg hadde et bilde i hodet av en ung gutt som forelsket seg i en annen ung gutt. Hvilke ringvirkninger får en sånn forelskelse? Det ville jeg undersøke.

Og er du en homofil tenåring i skapet, er det å bli forelsket kanskje enda mer dramatiske greier

Da jeg skrev Dette blir mellom oss, ville jeg skrive en historie som tok den altoppslukende forelskelsen på alvor. For det er jo alvor når man blir forelsket. Og er du en homofil tenåring i skapet, er det å bli forelsket kanskje enda mer dramatiske greier. Hvordan kan du nærme deg uten å røpe deg? Det er ikke lette saker å finne ut av, og det ønsket jeg å sette ord på.

Hvem burde lese denne boka?

Jeg håper det finnes et stort publikum for Dette blir mellom oss. I boken har jeg forsøkt å fange den allmenne følelsen av forelskelse, og forelsket kan man jo, heldigvis og dessverre, bli gjennom hele livet, uansett alder. Jeg har møtt flere voksne i denne prosessen som har lest boken og sagt «det er jo sånn det er». Så jeg har et håp om at den kan nå ut til både yngre og eldre.

Det hadde gjort godt å vite at boken nådde frem til unge skeive

Samtidig er tematikken rundt Felix’ legning noe jeg håper kan treffe skeive unge, som kanskje kan ha godt av å lese historier som tar opp de følelsene de selv sitter med. Det hadde gjort godt å vite at boken nådde frem til dem.

Markedsføringen og lanseringen av boken er unik. Fra 6. mai og frem til sommeren skal vi følge historien til Felix og Nicolai i Instagram Stories. Hva tenker du om at din bok blir Norges første Instagram-bok? 

Det er selvfølgelig veldig gøy å være først ute med et nytt konsept. Jeg tenkte på muligheten for å bruke Instagram allerede før jeg hadde fått kontakt med Gyldendal, og å se de tankene bli til noe så stort og proft som det er blitt, er surrealistisk. Jeg føler meg veldig heldig, og må ofte minne meg selv på at det er min bok dette skjer med, skuespillerne er mine karakterer. Wow!

Det er selvfølgelig veldig gøy å være først ute med et nytt konsept

Jeg ser på det som en tillitserklæring fra forlaget at jeg som debutant får en så stor rigg rundt boken min. Det er klart jeg føler det forplikter litt – for det første håper jeg folk liker boken og produktet, og for det andre håper jeg at denne utgivelsen kan legge grunnlaget for nye utgivelser fra meg.

Hva tenker du skal til for å få unge til å lese flere bøker, nå som så mye annet konkurrerer om oppmerksomheten vår?

Jeg håper jo at Instagram-konseptet kan være en sånn løsning. @dbmo_2020 når folk der de er, og det skal ikke ta mye tid å følge med i historien gjennom små bolker i stories og feeden. Samtidig har jeg en liten, kanskje naiv, tro på at gode historier finner frem til folk.

Samtidig har jeg en liten, kanskje naiv, tro på at gode historier finner frem til folk

Selvfølgelig må man tilpasse seg formater og kanaler for å bli tilgjengelig, men i en hverdag der vi skal ha oppmerksomheten så mange steder samtidig, tror jeg på lommene hvor man kan roe ned og gjøre noe annet – for eksempel lese.

Dette er din første roman. Har du alltid hatt en forfatter i magen?

Jeg har alltid vært glad i å skrive, og har hatt stor fantasi hele livet. Som person er jeg introvert og tenker mye for meg selv. Det å skrive har vært en måte for meg å tenke på.

At jeg likte å skrive, tok familien min på alvor fra jeg var liten. Da jeg var elleve eller tolv skrev jeg en krim, og da kjørte pappa meg rundt i byen for å hjelpe meg med å finne steder morderen kunne ha dumpet lik. Så jeg har hatt stor fantasi og forsøkt å fange den gjennom tekst.

Har du flere romanprosjekter på gang fremover?

Ja. Nå går jeg rundt og tenker meg gjennom en roman for voksne. Skriver noen notater her og der, forsøker å finne en stil. Det er vanskelig og spennende. Samtidig er det godt å ha gjort det før – jeg vet at jeg kan få en idé til å vokse frem fra ingenting.

Hvilke råd har du til andre som ønsker å skrive, og gi ut bøker?

Jeg leste et sitat fra noen jeg ikke husker, som handler om det veldig mange ser ut til å glemme: en forfatter skriver bøker. Det er overraskende hvor mange som ikke tenker på det. Mange vil skrive, men få skriver.

Mange vil skrive, men få skriver.

Etter at jeg fikk bokkontrakt, har flere fortalt meg om skrivedrømmene sine, at de går med en idé og vil gi ut bok.

«Men hvordan går det med skrivingen, da?» har jeg spurt. Da blir de glassaktige i blikket: «Skrivingen?» De har ikke skrevet noen ting. Så rådet mitt er like lett som det er vanskelig: Sett deg ned og skriv. Å skrive er det en forfatter gjør. Se hvor arbeidet og teksten tar deg. Da tror jeg resten går av seg selv.

Har du noen favorittforfattere?

Jeg er veldig glad i Vigdis Hjorth. Det finnes en nerve i alt hun skriver. Og etter å ha lest Omrisstrilogien til Rachel Cusk, er det vanskelig ikke å svare henne også. For en intellektuell kapasitet hun har.

Hva har du lest siden koronaen snudde verden opp ned?

Akkurat nå leser jeg Full spredning av Nina Lykke og Det er natten av Katarina Ramqvist. Den handler om det å være en som skriver, så det er vel passende for situasjonen jeg står i som debutant. Ellers leser jeg egne, nye tekstutdrag om og om igjen for å finne ut av hva det er jeg skriver på nå.

 

Fakta om forfatteren:

Alexander Kielland Krag (1992) er født og oppvokst i Oppegård utenfor Oslo. Han har en bachelorgrad i medievitenskap og en mastergrad i retorikk og kommunikasjon fra Universitetet i Oslo. Han er bosatt i Oslo og arbeider som kommunikasjonsrådgiver.

Alexander er tippoldebarnet til Alexander Kielland.

 

Forfatterfoto: Julianne Leikanger