Det som ikke dreper oss – Millennium 4 i pocket nå

Å ta over stafettpinnen etter Stieg Larsson og skrive en fjerde millenniumroman krever ikke rent lite mot. Det er delte meninger om denne fortsettelsen av Larssons univers, men det skal sies: ikke rent få koser seg glugg i hjel i en ny, farlig dans med Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Nå er fjerde bok ute i pocket.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Millenniumserien fortsetter med Det som ikke dreper oss, et selvstendig litterært verk inspirert av karakterer og hendelser fra Stieg Larssons univers, skrevet av David Lagercrantz.

Tidsskriftet Millennium har nå fått nye eiere. Det tiskes i hjørnene om at tiden har gått fra Mikael Blomkvist, og han vurderer å finne noe annet å drive med.

Lisbeth Salander kjeder seg. Hun blir med på et hackerangrep, tilsynelatende uten motiver, og tar risikoer hun vanligvis ville passet på å unngå. Dette er ulikt henne.

Mikael får sent en natt en telefon fra en ledende autoritet innen forskning på kunstig intelligens, professor Frans Balder. Balder hevder å sitte på revolusjonerende opplysninger om amerikansk industrispionasje. Han har også hatt kontakt med en ung, kvinnelig superhacker – en som synes å ha mange likheter med en person Mikael kjenner svært godt.

Han øyner et håp om at saken han og Millennium sårt trenger, er innen rekkevidde. Lisbeth har sin egen agenda, som vanlig. Nok en gang krysses veiene deres.

Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist er altså tilbake! Da Stieg Larsson døde, etterlot han seg en horde med ihuga millenniumfans. Å plukke opp stafettpinnen etter ham og skrive en fjerde, selvstendig roman i denne serien, er et prosjekt få forfattere ville tatt lett på, trolig ville mange takket ydmykt nei. David Lagercrantz fikk det ærefylte og trolig skremmende oppdraget, og han har gjort en solid jobb med å føre Millenniumserien videre. For mange fans er det en fryd å kunne leve seg inn i universet til Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist igjen, selv om karakterene ikke lenger levendegjøres av Stieg Larsson.

«Mer enn godkjent: David Lagercrantz, som virkelig har våget seg inn i løvens hule med en oppfølger om Stieg Larssons Lisbeth Salander, kommer fra oppdraget med æren i behold.» Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende