Den ville hagen, eller kunsten å redde verden i egen hage

Insektforsker og forfatter Dave Goulsons nye bok er en ren gave til deg som ønsker å skape en oase for alt som kravler og kryper ute i hagen din.

Publisert: Skrevet av: Dave Goulson, forfatter og insektforskeren

I selv de minste hagene kan du finne hundrevis av insekter, småkryp og små pattedyr som alle spiller en viktig rolle i det store samspillet. Og for deg som syns dette er interessant, er Den ville hagen en gave!

Med vidd og barnlig iver gir insektforsker Dave Goulson deg de mest fascinerende historier fra det mangfoldige og myldrende livet som du finner like utenfor din egen inngangsdør, under hagehellene, i buskene og trærne og i plenen som du skulle ha klippet … eller skulle du egentlig det?

Den ville hagen eller Kunsten å redde verden i din egen hage av Dave Goulson

Vi opplever nå en dramatisk nedgang i bestanden av insekter og store tap i verdens artsmangfold, noe som vil kunne få fatale konsekvenser for verden slik vi kjenner den, hvis ikke utviklingen snur veldig snart.

Konkrete råd om hva du kan gjøre for å bedre forholdene for de små heltene i hagen

Selv om skremmende fakta ligger til grunn, handler Den ville hagen om hvordan du med helt enkle grep kan skape små oaser for småkryp og insekter i din egen hage. Goulson minner deg på det store i det små – og gir konkrete råd om hva du kan gjøre for å bedre forholdene for de små heltene i hagen.

Forfatterens egen introduksjon til boka

Denne boken handler om floraen og faunaen som finnes rett for nesen på oss, i hager og parker, i sprekkene i fortauet og i jorden under føttene våre.

«Denne hageboka er en nytelse. (…) Ja, selv for bokormer uten grønne fingre, er britiske Dave Goulsons Den ville hagen vel verd å lese.» Dagbladet

Hvor enn du måtte befinne deg akkurat nå, er sannsynligheten stor for at marker, skrukketroll, skolopendere, fluer, sølvkre, vepser, biller, mus, spissmus og mange andre arter lever i fred og ro bare noen skritt fra deg.

Selv en ørliten hage kan inneholde mange hundre arter av insekter, små pattedyr og planter. Livet til disse skapningene er like fascinerende som det til mer populære store pattedyr eller tropiske fugler som du kan se i naturdokumentarer, og er ofte mindre kjent. Og ikke bare det: Siden disse skapningene lever rundt oss og ikke i en fuktig og varm jungel langt unna, kan vi følge dem på nært hold og observere deres prøvelser fra fødsel til kurtisering, paring og død, og alt skjer rett for nesen på oss.

Jeg husker da Chris Packham en gang sa at han foretrekker å ligge på magen i ti minutter og studere et skrukketroll fremfor å se en time lang fargerik dokumentar på TV om løvene i Serengeti.

Denne boken er en hyllest til de små skapningene som lever i hagene våre. Jeg håper den også vil gi deg noen ideer til de mange praktiske tingene vi kan gjøre for å øke dette mangfoldet og oppmuntre enda flottere skapninger til å komme inn i livet vårt.

Denne boken er en hyllest til de små skapningene som lever i hagene våre

Dette kan enkelt kombineres med å dyrke en rekke sunne, giftfrie og kortreiste frukter og grønnsaker, for hager og kjøkkenhager kan være bemerkelsesverdig produktive, steder der mennesker, flora og fauna kan vokse seg sterke sammen i harmoni, og ikke i konflikt med hverandre.

Vi hagebrukere kan kanskje til og med redde planeten

Hagen gir oss en mulighet til å vende tilbake til naturen og gjenoppdage hvor maten kommer fra. Hvis vi omfavner denne tanken, kan vi hagebrukere kanskje til og med redde planeten, og gjennom dette kan vi redde oss selv. Så bli med meg på en reise for å utforske jungelen som venter rett utenfor døren din …

Oppskrift på smuldrepai med kvede

Ingredienser:

400 g skrelt kvede i terninger
400 g skrelt eple i terninger
2 ss honning
100 g smør
100 g havregryn
100 g sammalt hvetemel
100 g brunt sukker
kanel

1. Kok kveden i litt vann i 5 minutter og la deretter vannet renne av.

2. Legg frukt og honning i en bred, lav form og dryss over kanel.

3. Bland smør, havregryn, mel og sukker for hånd til det ser ut som brødsmuler. Dryss blandingen over frukten.

4. Stek i ovnen i 30 minutter på 160° C inntil den er lysebrun oppå og saftene bobler.

Kvede er en herlig aromatisk frukt; jeg begriper ikke hvorfor den ikke dyrkes og brukes mer. Denne retten er fantastisk med vaniljesaus (min favoritt) eller med vaniljeis.

 

Nyt boka, og hagen!

Dave Goulson