Den uventede forfatteren

Malin Falch visste ikke at tegningene hennes skulle utgis som bok før en venn fortalte henne at noen hadde sendt skissene til Kulturrådet. Boken hadde allerede fått støtte. Nå er Nordlys nominert til ARKs barnebokpris.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Kulden biter i hovedstaden. Inne på Bristols bibliotekbar tuller Malin Falch av seg et fargerikt ullskjerf og bestiller med tydelig trønderdialekt kakao med krem av servitøren.

– Oslo er akkurat passe stor. San Francisco var for stor, Trondheim var for liten, men Oslo er akkurat sånn passe.

Malin Falch hadde egentlig bestemt seg for å bli concept artist og hadde landet det mange vil beskrive som drømmejobben hos spillselskapet Zynga. Men hjemlengselen var stor hos
den unge kunstneren.

– San Francisco var en concrete jungle. Jeg savnet norsk natur og var deppa, men visste ikke hvordan jeg kunne komme tilbake til Norge. Å kunne leve som forfatter hadde jeg aldri trodd var mulig, og det var ikke heller aldri planen.

Satset alt

Løsningen på hjemreisen var det noen annen som fant. Tegneserieredaktør hos Egmont, Tonje Tornes, oppdaget Malins tegneserie på nettet. Hun var den som sendte inn tegneserien i håp om å få støtte fra Kulturrådet. Da boken ble antatt, sa trønderjenta opp jobben i spillselskapet, solgte alt hun eide i USA og vendte nesen hjem for å ferdigstille bokprosjektet. Malin satset alt for å bli tegneserieskaper.

– Jeg husket plutselig vagt at Tonje hadde hun spurte meg om jeg var interessert i å lage en bok av tegningene. Jeg svarte ja, men hørte ikke noe mer fra Tonje. Ikke før da jeg fikk tipset om at boken allerede hadde fått støtte fra Kulturrådet. Det ble noen intense måneder med å gjøre ferdig Nordlys.

Malin skjenker opp kopp nummer to med varm sjokolade og forsyner seg med krem fra skålen på bordet.

Inspirasjonen til tegneserien kommer ikke uventet fra hjemlengselen Malin følte på. Da hun fikk en skoleoppgave om å tolke Petter Pan, gav hun ham med et norsk preg og satte settingen til norske skoger. Nå har boken har allerede solgt over 10 000 eksemplarer. Tidligere har Malin sagt at Nordlys-serien skal være en trilogi, nå avslører hun at det nok kommer til å bli mange flere bøker.

– Jeg sa tidligere tre bøker mest for å si et tall, men nå er det så mange karakterer som jeg vil vise frem i hver sin bok, nesten litt som Skam, men Sonja skal så klart fortsatt være hovedkarakteren. Jeg vet jeg hvordan historien ender, men på vei dit er det nok flere bøker, uten at jeg kan si et bestemt antall.

Zombietegner

Malin var ikke spesielt leseglad da hun var liten. Hun brukte heller tiden på jenterommet til å tegne. Som elleve-tolvåring publiserte hun tegningene på nett og hennes aller første tegneserie handlet om zombier. Nordlys er i utgangspunktet heller ikke en typisk barnehistorie.

– Trollene i boken er ment å være genuint skumle, ikke slik troll fremstår i f.eks. Frost – uten å disse Disney på noen som helst måte. Jeg er ikke redd for å skrive verken brutalt eller skummelt. Det er ingen tema jeg kommer til å å unngå når jeg skriver for barn.

Hun ble nylig forespurt om å illustrere barneserien Zoombie-Lars, men takket nei. Hun vil heller bruke tiden på sin egen serie hvor hun får holde alle trådene selv. Barna virker som de elsker den skumle og eventyrlig fortellingen om Sonja og tyr ofte til Caps Lock i kommentarfeltet når de skal fortelle om boken.

– Ofte klarer jeg ikke å tyde hva de skriver i kommentarfeltet, det er så mye følelser og Caps Lock. Det føler som de roper i begeistring, og deres tilbakemeldinger er det beste med å skrive. Virkelig, avslutter Malin.