Den underjordiske jernbanen – et mesterverk!

Den underjordiske jernbanen er en prisvinnende roman som smeller som en påle ned i hjerterøttene dine – denne fortellingen blir du ikke kvitt med det første.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Om ikke Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead blir en snakkis, bestselger og en klassiker også her til lands i år, så skjønner vi rett og slett ingenting.

Boka er mektig, vond, språklig elegant og historien griper tak i sinnet ditt som om den har jernklør.

Den underjordiske jernbanen, Colson Whitehead, Kagge forlag, boktips, slavetid, ferietips, beste bok, Pulitzer

Dette er beretningen om det mørkeste kapitlet i USAs historie – slavetiden.

Romanen handler om Cora, en seksten år gammel slave på en bomullsplantasje i Georgia. Hverdagen er en stadig kamp for overlevelse – der fornedrelsene er mange og avstraffelsene umenneskelige. Cora lever også i skyggen av sin mor, som klarte å flykte da Cora var liten. Sammen med en medslave forsøker hun det samme, og reisen de legger ut på, er livsfarlig, dramatisk og hjerteskjærende.

Den sagnomsuste underjordiske jernbanen tar dem fra stat til stat, til steder der en fremtid kan vokse frem – såfremt ikke den nådeløse og uslitelige slavefangeren Ridgeway får fatt i dem.

Frykten drev disse menneskene, enda mer enn bomullspenger. Skyggen av en svart slave som vil gjengjelde det han har fått. Det slo henne en natt at hun var et av de hevngjerrige monstrene de var redde for: Hun hadde drept en hvit gutt. Hun kunne drepe dem neste gang. Og på grunn av den frykten reiste de et nytt skafott av undertrykkelse på det grusomme fundamentet lagt for flere hundre år siden. Det var Sea Island-bomull slaveeieren hadde bestilt til radene sine, men spredt blant frøene lå frø som avlet vold og død, og den grøden vokste fort. De hvite hadde grunn til å være redde. En dag ville systemet kollapse i blod.

Historien selv føles som et lokomotiv – den dundrer gjennom sinnet ditt og river deg med mot en ende du kvier deg for å nå, for dette er virkelig god lesning.

Les denne boka, og vi kan love deg: Du vil føle deg både endevendt og beriket etterpå.

Andre bøker av forfatter Colson Whitehead