Bøkene det gjør godt å lese

Redaktør i Gyldendal, Kjersti Herland Johnsen, slår et slag for oppløftende litteratur!

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal Norsk Forlag

Når leste du sist en bok som løftet deg?

For en stund siden kom jeg over en artikkel i The Guardian som satte i gang mange tanker hos meg. Den hadde tittelen Up Lit: The New Book Trend with Kindness at Its Core.

Up lit – oppløftende litteratur, altså! Med godhet i sentrum.

Tiden vi lever i, med mye politisk og økonomisk usikkerhet, terrorisme og tragedier, har skapt et behov for bøker som er optimistiske og forteller om hverdagshelter, menneskelig fellesskap og kjærlighet (heller enn romantikk). Matt Haigs How to Stop Time og Gail Honeymans Eleanor Oliphant is Completely Fine var blant de første bestselgerne i denne nye bølgen. I den mer litterære delen av bokmarkedet finner vi Bookerpris-vinner George Saunders’ gripende roman om sorg og livet etter døden, Lincoln i bardo, og Kamila Shamsies Ildhjerter, som tar opp klassiske temaer som fanatisme, søskenkjærlighet og oppofrelse.

Selv følte jeg at tematikken traff ekstra sterkt fordi jeg da jeg leste artikkelen, var engasjert i utgivelsen av en helt fersk bok som på samme måte spilte på både nestekjærlighet og fellesskapsverdier: Kunsten å holde seg flytende av Libby Page.

«Kunsten å holde seg flytende er en glad og oppløftende debutroman – en hyllest til nestekjærligheten og vennskapet og alle de verdiene samfunnet vårt må verne om,» skrev forfatteren Sarah Winman om Pages debutroman.

Les mer om Kunsten å holde seg flytende

Jeg spurte mine lesende venner om vi kunne finne godt norsk begrep for slike «oppløftende» bøker. Det trenger ikke nødvendigvis være lette «feelgoodbøker», men også mer litterære titler, der empati og omtanke står sentralt. Forslagene var mange og morsomme: oppbyggelige bøker, gladbøker, godbøker, hjertegode bøker, hjertevarme bøker, bøker med hjertet på rette stedet, inspirasjonsbøker, spirebøker (en spire til noe godt, en spore til handling), livsglade bøker, gnistbøker, gnistrende bøker, endorfine bøker, opptur!

For det er jo slik at en god bok kan gi oss en skikkelig opptur. Ja, bøkene kan til og med virke som terapi, slik litteraturviter Tor Magnus Tangerås forteller om i dette Ekko-programmet. Alle typer litteratur kan ha en slik transformativ virkning og bidra til å skape forsoning, sier han. Dette er helsebringende, og kan skape livsendring i delte leseopplevelser, og utvikle det språket vi har for å uttrykke følelser.

Selv om en bok ikke kan løse alle problemene våre, kan vi ved endt lesning sitte igjen med en bedre forståelse både for andre mennesker og for våre egne følelser – og med større empati.

Det må man jo kunne kalle en lykkelig slutt!

Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal Norsk Forlag

Kjersti Herland Johnsen, redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal Norsk Forlag