Bokanbefaling: River i hjertet

– Ikke la denne gå under radaren. Den fortjener å bli lest. Du fortjener å lese den. Ukens bokanbefaling kommer fra Marius Bangor som er butikksjef ved ARK Fornebu.

Publisert: Skrevet av: Bangor Løkken, butikksjef ARK Fornebu. 

Denne boken virker fin, tenker jeg og plukker den ned fra hyllen. Fire timer seinere både angrer jeg og er glad for at jeg har lest den. En slags tomhetsfølelse som man kun får av de beste bøkene sitter igjen i meg. At det finnes barn som går gjennom disse skjebnene vet jeg jo, men å få det inn med teskje er ikke noe jeg er vant til.

Litt død rundt øynene er en samfunnsroman hvor urettferdigheten i hverdagen skinner gjennom sidene. Leseren får innblikk i et sinn som har gjennomgått så mye at rus og kriminalitet er den siste utvei, samtidig som han ikke ser alt han kunne hatt om han lot være. «Bare slutt så ser du at alt blir bedre» tar jeg meg i å tenke. «Lettere sagt enn gjort kanskje» svarer tankene mine. Det skal også sies at hovedpersonen møter så mye motstand fra verden at det til slutt virker som om verden ikke lar han bli bedre.

Bøker som river i hjertet

Jeg har tidligere omtalt denne boken som «heroin chic på speed» til bekjente, men etter at jeg har latt boken synke litt inn er jeg ikke lenger sikker. Denne boken fortjener å ikke bli sammenlignet med noen andre. Den fortjener å stå for seg selv. Samtidig kan den nok settes i samme kategori som «Heroin Chic», som definitivt er en av de beste bøkene som har kommet fra en norsk forfatter de siste årene, nemlig «Bøker som river i hjertet.»

Sist jeg satt igjen med noe av den samme følelsen var etter å ha lest Sidespor-boken Mudderhund, skrevet av Inge Schilperoord, som står igjen som en av mine favoritter blant bøker som river i hjertet. Og hvis Sidespor-serien fortsatt eksisterte hadde nok muligens Litt død rundt øynene havnet i nettopp denne serien. En serie av bøker som gikk under radaren, men som har kvaliteter du ikke finner igjen i så mange andre bøker.

Fortjener å bli lest

Litt død rundt øynene har noe så sjeldent som en utvannet sårbarhet hvor blandevannet er adrenalin og hvor du tar deg selv i å heie på personer du først har fullstendig avsmak for, før du igjen får en bitter ettersmak av å ha heiet på feil person. Scener som kunne vært med i «Die Hard», og scener som kunne vært med i «About a boy». Balansert kaos, som jeg liker å kalle det.
Til slutt har jeg bare en bønn til deg som leser dette, fra en bokhandler med kjærlighet for gode bøker: Ikke la den gå under radaren. Den fortjener å bli lest. Du fortjener å lese den.