Bobla – mørk og magisk

Siri Pettersen er endelig ute med ny bok. Bobla er mørk, magisk realisme for unge lesere – både de som er unge i alder, de som er unge til sinns, og de som enkelt og greit elsker fantasy.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Trilogien Ravneringene har vært en ubestridt fantasysuksess i Norge – og Siri Pettersen skapte med den en enorm fanskare. Odinsbarn, Råta og Evna kommer til å stå igjen som fantasyklassikere i lang tid fremover, og de kan måle seg med kvalitetsfantasy fra alle verdens hjørner.

Med Bobla gjør Siri Pettersen noe annerledes. Hun gir de litt mørksindige barna en stemme – de som ikke føler seg helt hjemme noe sted. De som ikke ønsker å følge strømmen, og de som ikke klarer å gjøre det, om de så ønsker det aldri så mye.

bobla, siri pettersen, ravneringene, gyldendal

Bobla er mørk, dyster og klok. Hovedpersonen Kine er sint på verden, på foreldrene sine, på at ingen fikser den skeive benken på kirkegården, at svømmehallen er et grusomt sted å være, at det er krig og nød i verden, at ingen tør å beskytte de vergeløse i skolegården, at hun ikke får drikke helmelk til frokost.

Da hun en dag finner en glasskule på kirkegården, som dagen etter er så stor at hun kan gå inn i den, endrer alt seg. Kula gir henne alt hun ønsker seg – burgere, godis, klær med hodeskaller på, hva enn hun tenker at hun vil ha.

Men hun finner snart ut at man kanskje skal være litt forsiktig med hva man ønsker seg.

Siri Pettersen er en kløktig forfatter, som vet hvordan man skriver for unge lesere. Historien frir ikke mest til de voksne leserne, men samtidig er symbolikken og de litt tyngre temaene i boken underfundig og smart vevd sammen med en historie som er underholdende, morsom og litt ubehagelig.

Bobla vil skape ettertanke hos en 10-åring så vel som hos en 30-åring.

Vi tipper at også denne boken vil nå ut til mange lesere, slik Ravneringene gjorde. Kjenner du en tankefull tiåring, en svartkledd 13-åring eller en fantasyglad 35-åring? Vel, Bobla passer til dem alle.

 

Håvard Tjora anbefaler

Lærer, foredragsholder og forfatter Håvard Tjora anbefaler månedelig gode barnebøker hos ARK. Om Bobla sier han:

«Er det virkelig slik at mamma, pappa, klassen og verden for øvrig er så kjip som Kine mener? Selv gjør hun aldri noe galt, men ‘alle’ er ute etter henne. En underfundig og morsom bok om samvittighet, vennskap og ansvarsfølelse. Anbefales for barn fra mellomtrinnet og oppover.»

Sitat fra anmeldelser om Bobla

«Bobla er full av kloke følelser og tanker om å høre til og er et must å lese før ungdomstiden setter inn for fullt. Kan godt bli årets julegavehit!» Kristine Isaksen, VG

«Siri Pettersen, som har skapt en fenomenal internasjonal suksess med trilogien Ravneringene, viser igjen at hun vet hva unge lesere vil ha. Hun serverer et saftig oppkok av en historie, en oppskrift med mange ingredienser hentet fra klassikere innen den romantiske goth/emo-popkulturen. Boken vil nok bli likt også av eldre lesere, men er det reneste lesegodteri for barn i alderen 10-14 år.» May Grethe Lerum, Bok365