Blyanthjerte av Elin Hansson – nominert til ARKs barnebokpris 2019

«Barn som leser, er ikke høflige og kjedelige sånn som voksne er. Er boka døll kaster de den.»

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Elin Hansson ga ut sin aller første barnebok i år, Blyanthjerte. Og jaggu ble ikke boka nominert til ARKs barnebokpris!

Det er fantastisk. Og det syns debutanten også.

Blyanthjerte av Elin Hansson er nominert til ARKs barnebokpris 2019

 

Hva tenker du om nominasjonen til ARKs barnebokpris?

Jeg synes det er utrolig stas! Tenkt at 10.000 femte-, sjette-, og sjuendeklassinger skal lese Blyanthjerte. Det er nesten ikke til å tro!

 

Kan du fortelle litt om boka di, som er nominert til årets pris?

Blyanthjerte handler om Liv, som er nesten tretten år gammel og skal begynne på ungdomsskolen. Boka finner sted i sommerferien i Oslo. Hvis man skal gå litt dypere, kan man si at den handler om å tørre å være seg selv, når man aller helst skulle ønske man var en annen.

 

Hva betyr barnelitteratur for deg?

Jeg er veldig glad i barnelitteratur. Så glad at jeg faktisk bestemte meg for å studere det. Jeg har nemlig gått på Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning, og der både leser og skriver man uhorvelig mye for barn.

 

Hvem ser du for deg når du skriver – hvem skriver du for?

Akkurat da jeg skrev Blyanthjerte skrev jeg til Anwyn som bodde i leiligheten under meg i Schweigaardsgate i Gamlebyen i Oslo. Hun hadde akkurat flyttet da jeg begynte på boka, men jeg husker henne godt, for det hendte av og til at hun kom innom meg etter skolen.

 

Hvilke tanker gjør du deg om å skrive for barn versus å skrive for voksne?

Jeg tror det er mange som undervurderer barnebøker, som tror det er lett å skrive for barn. Det er det ikke. Faktisk er det noe av det vanskeligste man kan finne på å gjøre. Men det er jo derfor det er så gøy. Fordi det er krevende, og fordi leserne gir så utrolig mye tilbake til forfatteren. Barn som leser, er ikke høflige og kjedelige sånn som voksne er. Er boka døll, kaster de den. Digger de boka, forteller de vennene sine om den.

 

Dersom litteraturen var et demonstrasjonstog – hvilken fane ville du gått under?

Fri din indre gamlis!

 

Hva betød litteratur for deg da du var barn?

Jeg vokste opp på bygda og gikk i en klasse hvor vi bare var fem stykker, faktisk bare fire fra andreklasse av, så bøkene ble porten til en annen verden for meg. En fantasiverden hvor jeg levde et vilt og spennende liv. Det var i fantasien det meste skjedde fram til jeg ble 13 år og skikkelig hodestupsforelska i en skategutt. Da banket virkeligheten på døra. Litt som for Liv i Blyanthjerte.

 

Har du en litterær helt fra barnelitteraturen?

– Ronja! Always and for ever.

 

Hvilken forfatter, død eller levende, ville du byttet forfatterskap med?

– Oj, det var et veldig vanskelig spørsmål. Det hadde vel kanskje vært Jane Austen.

 

Hva er det største du kan oppnå som forfatter av barnebøker – har du et mål og en drøm?

– Det største må være hvis en bok jeg har skrevet, virkelig forandret et annet menneskes liv. På en god andre plass kommer selvfølgelig det å være nominert til ARKs barnebokpris. Oh my God. Jeg har liksom ikke helt skjønt det før nå, jeg.