Blodige strender – et ramsalt epos om krigsseilerne

Fjerde bind av Jon Michelets romanepos En sjøens helt, Blodige strender, er endelig ute i pocket. Dette er «ramsalt og eventyrlig», ifølge Sindre Ekrheim, Bergens Tidende.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Blodige strender, den fjerde boken i Michelets romanepos om krigsseilerne, starter der Gullgutten ender. Etter torpederingen av M/T «Vivian» utenfor Palm Beach i Florida befinner unge Halvor Skramstad seg i New York. Her har Nortraship arkiver med «Bad Elements Lists», altså lister med navn på sjøfolk som mistenkes for tvilsom og nedbrytende oppførsel. Halvors navn befinner seg i dette arkivet.

Med håp om å komme seg til England søker Halvor hyre på «Kronprins Olav» og drar til havs igjen. Deretter seiler han med dampskipet «Miragem» i en hemmelig operasjon langs kysten av Nord-Afrika.
Halvors tjeneste som matros og marinegast blir stadig med dramatisk og blodig, og preges av svartelister, domsinstanser og kummerlige fengselsopphold. Krigen til sjøs var ingen lek, noe Michelet sørger for at du får kjenne på kroppen mens du leser.

I Blodige strender følger du Halvor frem til D-dagen i Normandie i juni 1944. Du deltar i hans kamp for de allierte, for egen verdighet, og ikke minst for å vinne tilbake Muriel – hans store kjærlighet.

Denne sagaen vil bli stående i norsk litteraturhistorie som det mest essensielle og sentrale bidraget til beretningen om innsatsen til de norske krigsseilerne. Dette er norsk krigshistorie ispedd drama, kjærlighet, pinsler, hjemlengsel og glede.

Sitater fra utvalgte anmeldelser av Blodige strender:

«Blodige strender er helt på høyde med de tre foregående – kanskje til og med hakket bedre … forfatteren er i sitt rette element i denne overveldende sagaen om krigsseilerne … Det er bare å gå om bord.» Turid Larsen, Dagsavisen

terninger_6«Eg kom til slutten og den tanken som sat lengst og sterkast i hovudet var; det skulle ha vore meir! Betre skussmål er det vel nesten umuleg å gje ei bok.» Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

terninger_5«Jon Michelet fyller eit tomrom, skaper ei trygg hamn … Ramsalt og eventyrleg … I ein historisk roman gjeld det å skape truverde. Truverdet er avhengig av at ein, som Michelet demonstrerer til fulle med denne boka, er etter­retteleg med fakta … ein svært litterært dugande miks av historisk fakta og fiksjon.» Sindre Ekrheim, Bergens Tidende

«Det fjerde bindet i serien er minst like tykt som de tidligere, men det betyr ikke at det er mye langhalm. Nei, tvert i mot. Boken er spekket med dramatikk, og når man kommer til avslutningen og D-dagen i Normandie i 1944, ønsker man at boken hadde vært mer omfangsrik.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

De foregående bøkene i serien: