Bli litt klokere i sommerferien

Unngå fullstendig feriekoma i sommer – her er bøker som fyller kunnskapslagrene.

 

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Vi har bøker som fyller opp kunnskapslagrene dine og gir deg nye perspektiver i sommer. Dette er perfekt ferielektyre mens kroppen får velfortjent hvile … og iskrem, ikke glem iskrem.

Sommerferien er til for å hvile kropp og sinn etter et hektisk arbeidsår. Men det kan være lurt ikke å la de små grå ta helt fri i ferien, da kan det bli tungt å starte på igjen til høsten.

Her har vi samlet noen gode sakprosabøker til deg, som forhindrer sløvsinn i sommer. Med disse kan du komme tilbake til jobb og briljere i lunsjen, mens kollegene dine sliter med å rive seg løs fra feriekomaen.

 

21 tanker for det 21. århundre av Yuval Noah Harari

I denne boka tar Yuval Noah Harari deg med på en fascinerende reise gjennom nåtidens mest påtrengende spørsmål. Hvordan kan vi beskytte oss mot atomkrig, økologisk omveltning og teknologisk oppløsning? Hva kan vi gjøre med epidemien av «fake news» eller trussel om terrorisme? Hva skal vi lære barna våre? Den røde tråden i boka er hvordan vi skal bevare et kollektivt og individuelt fokus i møte med konstant og forvirrende forandring. Makter vi å forstå den verdenen vi har skapt?

21 tanker for det 21. århundre av Yuval Noah Harari

Factfulness: Ti knep som hjelper deg å forstå verden av Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund

Dette er en bok som viser hvorfor vi stadig misforstår verdens utvikling, og hva vi kan gjøre for å rette opp misforståelsene. Med utgangspunkt i ti vanlige feil hjernen vår gjør, viser forfatterne hvordan vi kan bryte med tankefeil, forstå verden bedre og kvitte oss med et foreldet bilde av den. Denne boka er både inspirerende og tankevekkende, og vil endre hvordan du forstår verden, og gi deg verktøy til å håndtere kriser og muligheter i fremtiden.

«Interessant, ofte besnærende, men også underholdende lesning.» NRK

Factfulness av Hans Rosling

Hvorfor vi sover: Om å utnytte søvnens og drømmenes kraft av Matthew Walker

Søvn og hvorfor vi sover har lenge vært et mysterium, uten klare svar. Hva søvn er godt for, hvorfor mangel på det er så skadelig. Denne boka gir svar på det. Den er den første i sitt slag, skrevet på bakgrunn av 20 års grunnforskning på søvn, der professor Matthew Walker avslører søvnens betydning for livene våre.

Hvorfor vi sover tar omfatter et stort felt – alt fra hva som i virkeligheten foregår i hjernen og kroppen når vi sover, drømmenes betydning, hva koffein og alkohol gjør med søvnen og hvordan søvnmønsteret vårt endrer seg gjennom livet. For å nevne noe.

Boka vil endre oppfattelsen din av hva søvn er, og vise deg at søvnen er en helt særegen vokter av hele eksistensen vår.

Hvorfor vi sover

Insektenes planet: Om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten av Anne Sverdrup-Thygeson

Insekter omgir oss på alle kanter. De er 200 millioner ganger flere enn oss. I denne boka lærer du om alle de fantastiske insektsartene som finnes, og alt de gjør for oss. Forsker Anne Sverdrup-Thygeson forteller engasjerende om insekter som lever blant oss, i grotter, på havets overflate eller i gamle eiketrær. Insekter er helt uunnværlige i naturens kretsløp. Vi trenger dem til pollinering, nedbrytning og jorddannelse, til å være mat for andre dyr, holde skadelige organismer i sjakk, spre frø, hjelpe oss i forskning og inspirere oss med lure løsninger. Insekter får rett og slett verden til å gå rundt.

Insektenes planet

Gener: En personlig historie av Siddhartha Mukherjee

Genene våre, det er tidenes viktigste detektivhistorie. Fortellingen om menneskenes kamp for avsløre hemmeligheten om oss selv – koden som forteller hva som gjør oss til mennesker. Hva skjer når vi er i stand å «lese» og «skrive» den koden selv, og forme og forandre skjebnen til barna våre, og deres barn og etterkommere igjen, potensielt hele menneskeheten? Knapt noe felt innen medisinen og naturvitenskapene har større betydning for livene våre og fremtiden enn genetikken. Likevel kjenner de færreste av oss mer enn bare biter av de enorme oppdagelsene som skjer på feltet hvert eneste år. Nesten ingen er i stand til å forklare genetikkens grunnleggende prinsipper og mekanismer. Med Gener har medisineren og Pulitzer-vinneren Siddharta Mukherjee gitt oss en klartenkt og intenst spennende framstilling av genetikkens historie fra de gamle grekerne fram til det som kanskje er nåtidens største vitenskapelige revolusjon: oppdagelsen av det menneskelige genomet.

Gener av Siddhartha Mukherjee