Bli klar til skolestart med Hvordan fatte matte

Forfatterne av boka Hvordan fatte matte (Pantagruel forlag), Anne Lene Johnsen og Elin Natås, har lenge høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid med å hjelpe barn og ungdom til å bli gode i matte – på en enkel og effektiv måte. Her er deres tips til hvordan du forbereder barnet ditt i overgangen fra ferie til skolehverdag.

Publisert: Skrevet av: Anne Lene Johnsen og Elin Natås

Det er fortvilende å se barna slite med skolearbeidet. I Hvordan fatte matte viser vi deg trinn for trinn hvordan du kan hjelpe dem, og at dette er mye enklere enn du kanskje tror.

Hvordan fatte matte, mattebok, bli god i matte, Pantagruel forlag, Anne Lene Johnsen, Elin Natås

Så sørg for at du har lest Hvordan fatte matte før skolen begynner, og følg rådene her. Da er du forberedt på overgangen fra ferie til skolehverdag.

 

Her er våre tips til deg i overgangen mellom ferie og nytt skoleår:

 

  1. Uka før skolestart er det lurt å komme inn i gode hverdagsrutiner. Barn liker forutsigbarhet og grenser. Det gjør dem trygge.
  2. Har det vært mye is og pølser i sommer? Ta et omega-3-tilskudd for å gi barnehjernen et boost for lettere å kunne konsentrere seg. Alle – både barn og voksne – må være «skrudd på» for å klare å bruke hodet skikkelig.
  3. Gå gjennom lista over grunnleggende begreper i Hvordan fatte matte, og bruk noen minutter med barnet ditt, hvor dere snakker om hvordan man analyserer ved hjelp av disse begrepene. Slik sjekker du om barnet har noen «hull» i grunnmuren. Følg oppskriften i boka.
  4. Sjekk læreplanen for det trinnet ditt barn går på. Hva er det egentlig de skal forstå? Så kan du sjekke i Hvordan fatte matte hva som må være lært i forkant av dette, og gå gjennom disse delene av grunnmuren med barnet.
    Læreplanen i matematikk finner du her
  5. Varm opp til å bruke hodet ved å spille spill som er lærerike og krever at man må tenke litt. Med små barn kan dere spille kortspill som Vri åtter og brettspill som Ludo, med større barn SET-game, Mastermind eller Scrabble. Det er mange å velge mellom.
  6. Gjør klar en arbeidsplass til barnet, der han/hun kan gjøre lekser.
  7. Vær klar til å hjelpe! Hvis matteleksene begynner å skape trøbbel, sørg for å ha verktøykassa tilgjengelig, og vær forberedt: Les gjennom Hvordan fatte matte og finn ut hva man må forstå før man lærer de ulike mattetemaene, og hvordan du lærer bort dette til barnet ditt.
  8. Sjekk gjerne om du har materiell i huset du kan bruke som hjelp når du skal forklare ting. Se tipsene i Hvordan fatte matte, eller vær kreativ og gå på skattejakt inne og ute.

 

Med Hvordan fatte matte kan du bidra til at barnet får en god skolestart og gode matteopplevelser.

Lykke til!

 

Hilsen
Anne Lene og Elin

 

Litt om forfatterne:

Anne Lene Johnsen var skolelyset som elsket matematikk og løste matteoppgaver på fritiden fordi hun syntes det var gøy.

Hun er kanskje landets mest profilerte Mensa-medlem, og ble kjent for mange som IQ-dama i Dagbladet Magasinets lørdagsutgave, hvor hun i flere år hadde sin egen populærvitenskapelige spalte.

Anne Lene er handelsøkonom/MBM fra Oslo Handelshøyskole og BI. Hun har også en bachelorgrad i psykologi med spesialisering på rusavhengighet fra Argosy University, USA (2013), fag fra masterstudier i kognitiv nevrovitenskap ved Universitetet i Oslo, og fra PhD-studier i sosialpsykologi. Hun har blant annet også bakgrunn fra IT-, media- og konferansebransjen, og har i flere år jobbet med tilrettelagt undervisning for voksne samt prøvd seg som mattelærer i ungdomsskolen.

Elin var ikke flink på skolen. Hun slet med lærevansker i mange år og lærte seg å lese, skrive og regne først i voksen alder. Nå er ting annerledes. Elin jobber i dag som spesialpedagog og privatlærer for barn som har de samme problemene hun hadde selv, og med svært gode resultater. Hun har hjulpet elever med forskjellige former for lærevansker i over 25 år.

Elin er utdannet ved Universitetet i Oslo (UiO) og Institutt for anvendt pedagogikk (INAP) og er en av landets mest erfarne innen pedagogikken systematisk begrepsundervisning (utviklet av Magne og Ragnhild Nyborg). Elin har jobbet 3 år i skolen og hele tiden i egen praksis. I dag jobber hun også ved Senter for bedre læring i Oslo, og hun var med å starte firmaet i-SEE som utviklet pedagogiske verktøy til bruk i undervisning.