Blålys – spenningsserie for ungdom

Dagens gjesteskribent er krimforfatter Hanne Kristin Rohde. Hun er aktuell med ny bok i Blålys-serien for unge lesere.

Publisert: Skrevet av: Hanne Kristin Rohde, forfatter

Når barn og unge havner utpå og begår straffbare handlinger, berører det mitt mammahjerte. Hver gang. Fordi jeg har sett gjennom mange års arbeid i Oslo-politiet hvor ødeleggende manglende omsorg og veiledning for disse unge kan vise seg å være.

Derfor bestemte jeg meg for å skrive en spenningsserie for barn mellom 9 og 14 år, Blålys.

Serien er ment å være spennende samtidig som at barna kan få et innblikk i konsekvenser av egne handlinger. Som en kollega i politiet alltid sa: «Lærer de unge seg empati og impulskontroll, er mye gjort!»

Astrid og Yusuf – skolens kuleste detektivpar – er begge 13 år og går i 8. klasse. De gir seg i kast med å løse forskjellige krimmysterier,  saker som skjer i deres eget nærmiljø og som er aktuelle for målgruppen.

PyramidemysterietFørste bok i serien har jeg kalt Pyramidemysteriet:

Hesten til Astrid har fått i seg narkotika. Hvem gjør sånt, og hvorfor? Og hva blir konsekvensene for hesten, vennene og klassen? Astrid og Yusuf tar saken, sikrer bilder av bevisgjenstander, og prøver i fellesskap å tenke ukonvensjonelt, utenfor boksen … Slik klarer de å løse saken.

Få flere barneboktips her

Andre bok i serien heter Mysteriet med det forbudte bildet:Mysteriet med det forbudte bildet

Ine, Astrids venninne, opplever at et nakenbilde hun delte med en sommerflørt, sprer seg på sosiale medier. Snart sprer bildet seg blant elevene i skolegården. Hvem har delt det? Hvorfor forteller ikke Yusuf til Astrid at han også har fått bildet? Hvorfor blir faren til Ine så sint da han skjønner hva som har skjedd? Hvorfor sendte Ine et nakenbilde i det hele tatt? Hvorfor deles bildet? Hva skjer egentlig med tilliten mellom venner, mellom jenter og gutter og mellom foreldre og barn?

Mysteriet med YusufDet skal bli ni bøker i Blålysserien. Den tredje boka, Mysteriet med Yusuf, kommer i august:

Marie skal ha hjemme alene-fest, og alle er invitert bortsett fra Astrid. Det må være en misforståelse. Astrid er fortvilet, og det topper seg da hun blikker Marie på vei ut av klasserommet. Det skulle hun ikke ha gjort. På vei hjem fra skolen får hun juling av Maries venninner. Samtidig skjer det enda alvorligere ting: Yusufs familie mottar drapstrusler og ber Simon, far til Astrid, om hjelp. Selv blir hun sittende hjemme mens klassefesten begynner. Hun mottar et bilde på mobilen der Yusuf og Marie kysser. Hele verden går i knas. Neste dag får hun vite at Yusuf ligger i koma på sykehuset etter å ha fått i seg et livsfarlig partydop. Hvorfor hadde han kysset Marie på festen? Og hvorfor har han, som verken drikker eller bruker dop, havnet i koma? Og hvem er det som truer Yusufs familie på livet? Denne gangen må Astrid løse mysteriet på egen hånd.

Bøkene er lettleste, og kanskje kan de bidra til at enda flere blir gode mot hverandre. Da har jeg ikke skrevet forgjeves.

 

Hanne Kristin Rohde