Bergen ungdomsteater – en roman for sjela

Pedro Carmona-Alvarez har skrevet et strålende verk – en roman du blir sjelelig tilfreds av å lese, rett og slett en litterær nytelse.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Bergen ungdomsteater er en av disse romanene som graver seg inn i sinnet ditt, ord for ord, setning for setning – stadig dypere ned, til stedet der de såre delene av deg oppholder seg. Forfatteren hekter seg på dem, drar dem opp mot overflaten, slik at du får kjent ordentlig godt på dem mens du leser. Det er vondt og overmåte deilig på samme tid.

Boken er en frittstående oppfølger til romanen Og været skiftet og det ble sommer og så videre, som for øvrig er nominert til Dublin Literary Award – en av verdens største litteraturpriser. Handlingen utspiller seg rundt Marita, som vokser opp i Bergen sammen med moren. I skyggen av sine to døde søstre, gjør Marita seg til morens sviresøster og venninne – der trøst og forståelse kun strømmer en vei.

Marita møter Johannes, den karismatiske advokatsønnen som trer inn i dramatikkens verden og innhyller seg i andres beundring. Og Andreas, tvillingen som ikke døde – og som må leve i rollen som nettopp den kontrasten, broren til det dødfødte barnet.

Bergen ungdomsteater er en roman om vennskap, ungdom og identitet – om å finne seg selv i en flokete verden full av andre menneskers myrlendte følelser.

Pedro Carmona-Alvarez er en forfatter av klasse, og det poetiske, drivende språket hans er nærmest hypnotiserende. Teksten jager deg stadig videre. Bildene forfatteren skaper, flimrer elegant forbi, og iblant må du stoppe opp, trekke pusten og nyte de kløktige formuleringene og den inderlige sjelstilstanden teksten hensetter deg i. Bergen ungdomsteater er poetisk, intens og fortreffelig. Du blir rett og slett bergtatt.