Begynnelser av Carl Frode Tiller

Carl Frode Tillers nye roman Begynnelser er berikende, vond og skjellsettende lesning.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Fra du setter deg ned for å lese Carl Frode Tillers Begynnelser til du puster ut og varsomt lukker boken etter endt lesning, endrer du deg litt.

Begynnelser er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2018.

Et utall ganger vil du ha spurt deg selv: Gjør jeg sånn? Har jeg oppført meg på den måten? Er ikke det akkurat sånn jeg også kan være? Spørsmålene er på ingen måte behagelige. Men nyttige, det er de. Og kanskje fremmer de til og med litt selvutvikling på veien.

Kjøp boka her, Begynnelser av Carl Frode Tiller, utgitt Aschehoug, roman, boktips

Tiller er en mester i å klore seg frem i irrgangene i sinnet ditt, dykke ned i avgrunnene i det skjøre og menneskelige – få deg til å se deg selv med et borende blikk, på søken etter svar – ubehagelige svar.

Historien begynner med enden, deretter tar romanen deg i hånda og trekker deg standhaftig med helt til begynnelsen. Komposisjonen er finurlig og forfriskende, og samtidig utfordrende.

I begynnelsen av romanen møter vi miljøverneren Terje, som ligger på sykehuset med kritiske skader, etter å ha forårsaket en bilulykke med vilje. Deretter går vi langsomt bakover i tid, og følger Terje baklengs gjennom livet, gjennom valgene han tok og ikke tok. Vi blir kjent med ham på godt og vondt, med miljøengasjementet hans og kjærligheten til naturen, samt skrekken for fremtiden.

Begynnelser er et prakteksemplar av en roman, skrevet av en forfatter som er en ren mester i å skildre fortvilelse og desperasjon i et menneske.

«(…) vi forholder oss til og handler i verda som om vi var en ein flokk jegarar og samlarar på evig leiting etter mat og tryggleik til oss sjølv.»

«(…) Vi menneske burde utvide nestekjærleiksbodet, tenkte eg, vi burde leve slik at dei andre artane saknar oss den dagen vår art er borte frå kloden

Romanen er et psykologisk dypdykk i et menneskesinn og samtidig en skarp kommentar til måten menneskeheten behandler naturen på. Dette er sårt og overbevisende, vondt og vakkert – og svært aktuelt.

 

Skrevet om Begynnelser

Nok en bok fra Aschehoug med terningkast seks

«Intens og troverdig.» Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

«Svartglødande romankunst (…) Tiller er noregsmeister i kunsten å skildre ekstremt forknytte, forstilte og fortvilte menneske.» Marta Norheim, NRK

Nok en bok fra Aschehoug med terningkast fem

«Sterk roman fra trøndernes største dikter siden Olav Duun (…) Romanen er vakker, tragisk og tankevekkende. Psykologisk sett er den sylskarp og nådeløs. Men den er samtidig varm og poetisk.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

Nok en bok fra Aschehoug med terningkast fem«Krypende desperasjon (…) hjerteskjærende og eksistensielt opprivende.» Sindre Hovdenakk, VG

«Denne romanen har alt (…) Rått og vakkert (…) Det virker som om Ibsen lusker rundt i kulissene (…) gåtefull og nervepirrende.» Ingunn Økland, Aftenposten