Barna har talt – årets barnebokfavoritt er kåret

ARKs barnebokpris 2016 går til Lars er lol av forfatterdebutant og skuespiller Iben Akerlie.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet står bak kåringen av barnas favoritt i 2016. Vinneren av ARKs barnebokpris er Iben Akerlie, som debuterte tidligere i høst med sin første barnebok, Lars er lol.

«Å vinne ARKs barnebokpris er utrolig betydningsfullt, nettopp fordi dette er barns mening og barns engasjement. Det motiverer meg til å skrive mer, og det bekrefter universet og karakterene jeg har skapt. Spesielt bekreftende er det fordi det kommer fra de påtenkte leserne. Tanken på at noen har lest det jeg har skrevet og likt det så godt at de har valgt å gi ‘Lars’ og meg sin stemme, er beærende og rørende og gjør meg skikkelig glad», sier den lykkelige prismottakeren.

Iben Akerlie, ARKs barnebokpris, Lars er lol, Aschehoug

«Iben Akerlie har skrevet ei veldig god barnebok. Elegant bygget opp, med en god blanding av humor og alvor. At debutanten stikker av med seieren i knallhard konkurranse med fire andre svært dyktige forfattere, er rett og slett imponerende», sier Bjørn Fredrik Drangsholt, kategorisjef for barn og ungdom i ARK Bokhandel.

ARKs barnebokpris ble delt ut av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på ARK Egertorget i Oslo den 30. november kl. 12.00. Forfatteren mottok 25 000 kr, et litografi og selvsagt store mengder heder og ære.

En viktig og sjarmerende bok

Lars er lol er en engasjerende, varm og sjarmerende barnebok som har høstet svært gode kritikker etter utgivelsen tidligere i høst.

Boken handler om Amanda, som etter skoleferien gleder seg stort til å få en søt førsteklassing som fadderbarn. Men i stedet for en seksåring blir hun tildelt den nye gutten i klassen, Lars med Downs syndrom. Hvordan skal hun klare å bli populær nå? Amanda gjør noen ukloke valg og ender med å svikte både Lars og seg selv. Deretter starter hun på en lang vei tilbake til både vennskap og selvrespekt.

Iben Akerlie har skrevet en viktig barnebok om hvordan det er å være barn i Norge i dag. Det er en beretning om medmenneskelighet og om å våge å være seg selv, fortalt med en god dose humor.

Et populært arrangement blant barna

Barnebokprisen til ARK er en litterær pris for årets beste barnebok. Dette er et populært arrangement blant norske skoleelever. Pågangen blir stadig større, og i de femten årene litteraturprisen har vært aktiv, har juryen økt fra 2 500 barn til hele 10 000 barn.

Prisen henger høyt hos landets barnebokforfattere, noe også de foregående vinnerne kan skrive under på.

Bobbie Peers vant fjorårets barnebokpris med sin bok Luridiumstyven. «Å vinne denne prisen må være noe av det gjeveste som kan skje en norsk forfatter som skriver for denne målgruppen. Det er utrolig stas at det er barna som bestemmer. Og samtidig er det en pris som genererer masse interesse, også i utlandet», uttalte han etter kåringen i fjor.

«Å vinne ARKs barnebokpris var helt fantastisk. At juryen består av barn, gjør prisen ekstra spesiell for meg», svarte Audhild Solberg på spørsmålet om hvordan det føltes å vinne prisen. I 2014 vant hun juryens hjerte med Kampen mot superbitchene.

De andre nominerte bøkene til årets barnebokpris:

Tone Almhjell: Maretorn (Gyldendal)
Heidi Linde: Pyms mislykka sommerferie (Gyldendal)
Gudrun Skretting: Anton og andre uhell (Aschehoug)
Bjørn Ingvaldsen: Far din (Gyldendal)