Augustus – fra forfatteren av Stoner og Butcher’s Crossing

Augustus har blitt omtalt som den beste historiske romanen noensinne skrevet av en amerikaner – og det er ikke småtterier når det kommer til litterære meritter.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

John Williams troner som en klar favoritt blant mange norske lesere. Han ga ut fire romaner og to diktbøker mellom 1948 og 1972 og ble deretter glemt i mange tiår før han ble relansert med Stoner i USA i 2003. Det store gjennombruddet fikk han i 2011 da han ble utgitt på fransk, oversatt av Anna Gavalda.

Stoner kom på norsk i 2014, og feide over landet som en litterær fønvind. Boken ble lovpriset i alle landets riksaviser, og lesere av alle slag trykket den til brystet. I fjor ble forfatterens andre roman, Butcher’s Crossing, utgitt på norsk, også denne fikk en solid og god mottakelse. Og nå er Augustus, John Williams’ siste roman, endelig utgitt i norsk språkdrakt. Dette var romanen John Williams mottok National Book Award for i 1972.

Augustus følger leseren keiser Augustus på hans vei til makten og etableringen av Pax Romana, den lange fredstiden. Romanen er en beretning om storpolitikk, men også om arv, miljø og tilfeldigheter – alt som former et menneske. Det er en fortelling om at uansett hvordan vi velger å leve livene våre, så har vi alle et personlig ansvar.

Romanen består av utdrag fra fiktive brev, notater og dagbøker, der et nettverk av ulike stemmer –  fiender og venner av Augustus samt ham selv – sammen tegner et bilde av et liv. Første del tar for seg årene like etter drapet på Julius Cæsar i 44 f.Kr. Annen del tar for seg Augustus tid som keiser og kollapsen i hans egen familie. Som døende, syk og gammel tar Augustus selv ordet i romanens siste del. De ulike stemmene, hans egen, hans venners og fienders – sammenfaller ei, men former likevel et bilde av en hersker som kunne regjere brutalt, men likevel fremstår som en mild og sympatisk mann.

Dette er en kompleks og fascinerende roman om en mann som satte kraftige spor etter seg i historiebøkene. Den er lavmælt og suggererende i formen – en nytelse å lese.