Enkle atonale stykker for barn – en glimrende og særegen roman

«Underbevisst vet jeg hva som forventes av en roman, og så prøver jeg kanskje så godt jeg kan ikke å gjøre akkurat det.»

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

En gang iblant kommer man over en roman som virkelig er en salig leseropplevelse. Enkle atonale stykker for barn (Forlaget Oktober) er et slikt verk. Man suges inn i boksidene og må aktivt jobbe for å løsrive seg – for ikke å kjøre forbi bussholdeplassen man skulle av på, gå glipp av avtalen man skulle rekke, brenne middagen man skulle passe på.

Vinner av P2-lytternes romanpris 2016

Forfatter Dag Johan Haugerud har et språk som nærmest umerkelig griper tak i deg og holder deg fast. Elegante skifter i perspektiv lar deg smidig passere mellom de ulike karakterene forfatteren befolker sine univers med – karakterer man overbevises om er reelle, pustende vesener før man med ett erkjenner boken man holder i hendene og bokstavene på sidene, det eneste som egentlig manifesterer dem.

Romanen består av tre ulike historier – der et essensielt fellestrekk er dette perspektivskiftet, som gir innblikk i alle karakterene i beretningene. På denne måten fungerer historiene også nærmest som en nærstudie i interaksjon mellom mennesker, basert på kulturelle og sosiale strukturer samt seksuell legning, kjønnsidentitet, forutinntatthet og navlebeskuelse.

Romanen er blant kremen av romanutgivelser denne høsten – den er interessant, godt skrevet og egenartet, forfatteren har virkelig fått til det han har forsøkt på: «Så hva er en roman for meg når jeg skriver? Jeg tenker nok ikke så mye på det. Underbevisst vet jeg hva som forventes av en roman, og så prøver jeg kanskje så godt jeg kan ikke å gjøre akkurat det.» (sitat fra en samtale mellom Forlaget Oktober og forfatteren i artikkelen «Norsk sensibilitet i Europa», på oktoberjournal.no)

Enkle atonale stykker for barn er på kortlisten til P2-lytternes romanpris – en litterær pris som tidligere år har gått til forfattere som Linn Ullmann, Agnes Ravatn, Stig Sæterbakken og Karl Ove Knausgård. Haugerud konkurrerer i år mot et knippe svært sterke titler, av forfatterne Kyrre Andreassen, Nina Lykke, Vigdis Hjorth, Gunstein Bakke og Tore Renberg.

Skrevet om Enkle atonale stykker for barn

«Dag Johan Haugeruds romantablåer bringer tankene mot stor filmkunst.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Haugeruds mest ambisiøse roman hittil … I en strømlinjeformet verden av glass og børstet stål er det fremdeles noen få som kvalifiserer til å kalles kultforfattere og kultregissører. I Norge er det kanskje bare Dag Johan Haugerud som fortjener begge titlene … Haugeruds evne til å formidle Andersens barndom, med all sin obligatoriske skam og forvirring, og hvordan Andersen kobler dette til Tom og kaninen, er simpelthen en perle i årets bokhøst.» Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Hvis det skulle forholde seg slik at denne romanen ikke får Litteratur-Norges mest prestisjefylte priser, så skal han få en pris av meg her og nå. Enkle atonale stykker for barn får herved min personlige pris for å være årets mest forunderlige og tankevekkende roman.» Knut Hoem, NRK P2