Åsne Seierstad vant Brageprisen for beste sakprosa

Åsne Seierstad mottok i går Brageprisen for beste sakprosa med sin kritikerroste bok To søstre.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I går vant Åsne Seierstad Brageprisen for beste sakprosa med boken To søstre. Bragejuryen mener dette er fortellende journalistikk på sitt beste: «Boka er en dypt gripende historie om en somalisk far som opplever det uforståelige: Døtrene valgte bort fred og demokrati i Norge, for å gifte seg med jihadister i Syria, skriver juryen i sin begrunnelse.»

Åsne Seierstads dokumentariske verk To søstre er en aktuell og sterk historie om to norske søstre som reiste til Syria for å kjempe for IS. Det er også en beretning om en fars desperate kamp for å finne dem, og et forsøk på å belyse hvorfor muslimsk ungdom oppvokst i Vesten, blir radikalisert.

En oktoberdag i 2013 kom ikke de to tenåringssøstrene Ayan og Leila hjem når de skulle. Senere samme kveld mottok familien en sjokkerende beskjed: Jentene var på vei til Syria. Faren til de to jentene legger ut på en desperat søken etter dem. Han kommer seg inn i det borgerkrigsherjede landet, og reisen fører ham etter hvert inn i områder kontrollert av Den islamske staten, IS.

I To søstre tar Seierstad for seg et av de mest kompliserte spørsmålene i vår tid: Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Hun undersøker hvem de to søstrene er og hva som førte dem fra Kolsås til Kalifatet. Dette er en beretning om jentene som dro, et land i krig og en familie som ødelegges. Det er samtidig et portrett av Norge i dag.

ARK Bokhandel gratulerer Åsne Seierstad med den gjeve prisen!