Askildsen briljerer med sin novellekunst i Vennskapets pris

Intens og glimrende prosakunst i Kjell Askildsens syvende novellesamling, Vennskapets pris. Novellesamlingens tolv noveller viser atter en gang Askildsens sterkt nærværende skrivemåte og språklige varhet. Og nå er den ute i pocketformat.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

De fleste av novellene i Kjell Askildsens novellesamling Vennskapets pris er skrevet i årene 1998–2004. De tolv novellene byr på forfatterens sterke nærvær i språket og hans fint meislede språklige følsomhet. Dette er essensen av hva novellekunst bør være.

Det uforløste i menneskelige relasjoner og indre uro håndteres med Askildsens sedvanlige stødige hånd. Ingen kan sette ord på dette som ham. Karakterene hans beveger seg som i en dans av uavklarte situasjoner og uforløste spenninger, med plutselige opphold preget av stillhet, innsikt eller også konfrontasjon.

Kjell Askildsen fører deg trygt fra side til side, der hver krik og krok beriker deg. En liten, men deilig mektig bok. Askildsen regnes som novellekunstens mester og som en av de største prosaforfatterne i norsk etterkrigslitteratur – og det med rette.

Sitater fra et utvalg anmeldelser høsten 2015:

«Askildsen magi … Kjell Askildsen har gitt oss høstens tynneste bok, men sannsynligvis den mest etterlengtede. Vennskapets pris er en suveren oppvisning i Askildsens asketiske metode … Den gamle mester leverer klassisk Askildsen-prosa med gjenkjennelige doser misantropi, ensomhet, misforståelser, løgner, småbedrag og erotikk … Det hele er tatt på kornet, minimalistisk, stramt og ubarmhjertig … prosakunst av fineste merke.» Turid Larsen, Dagsavisen

«Personene står imidlertid fram som hele mennesker, fri for pynt og unnskyldninger på deres vegne. Det er et gode i seg selv. Jeg har allerede antydet at Vennskapets pris er verdt å bruke tid på. De beste novellene blir man heller ikke ferdig med uten videre.» Leif Ekle, Nrk

«Disse novellene viser Askildsen som den ordknappe dialogens mester …» Tom Egil Hverven, Klassekampen