Arv og miljø – sår og poetisk roman fra Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth har gjort det igjen – vist hvilket kaliber hun er laget av som forfatter. Arv og miljø er en skarp, klok og poetisk roman full av vrede og menneskelig innsikt.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Arveoppgjør kan være smertefullt for selv de beste familier – men når familiehistorien er ispedd overgrep, fortielse, utfrysing, fornektelse og andre vonde mellommenneskelige faktorer, da blir prosessen en ren pine av angst og bitterhet.

Arv og miljø, vigdis hjorth, pocket, cappenlen damm

Vigdis Hjorths nye roman Arv og miljø handler om Bergljot, en fraskilt kvinne på over femti med tre barn og en ny kjæreste. Hun brøt med familien sin for over tjue år siden etter at noe fra barndommen dukket opp. Faren forgrep seg på henne da hun var liten.

Fortielse, fornektelse og taushet gjorde at Bergljot ikke så noen annen løsning enn brudd med familien. Siden har hun kun hatt sporadisk kontakt med den ene av sine to søstre. Eldstebroren i søskenflokken brøt også med familien, men han og Bergljot gikk hver sin vei etter bruddet. Kontakten dem imellom smuldret opp.

arv og miljø, vigdis hjorth, ebok

Da foreldrene til Bergljot bestemmer seg for å gi de to yngste søstrene de to hyttene på Hvaler til spottpris, trekkes Bergljot inn i familiestrukturene igjen. Og årsaken til at hun brøt kontakten, åpnes som et gammelt, infisert sår – overgrepene hun ble utsatt for av faren i barndommen, moren som svek ved å lukke øynene og søstrene som fornektet Bergljots historie.

Arvetvisten vekker til live spørsmålene om hvordan disse gjerningene kan være mulig. Hvordan klarer moren å snu ryggen til sannheten, hvordan makter søstrene ikke å tro på henne. Og incestspørsmålet lurer i dypet, under det hele.

arv og miljø, vigdis hjorth. lydbok

Teksten og historien hamrer seg inn i deg mens du leser. Bitterheten, sinnet og sviket er som en lukt som stiger opp fra boksidene. Hjorth evner å øke pulsen din med ordene sine, du får lyst til å filleriste karakterene, rope til dem, gi Bergljot en klem, snu ryggen til, vise fingeren.

Arv og miljø er interessant, forstyrrende, gripende og sanselig – Vigdis Hjorth har skrevet en glimrende roman.

«Vekslingen mellom de kroppslige reaksjonene, sinnet, angsten og de mer reflekterende partiene gjør dette til en akutt roman. Fortellingen blir skjelvende og sylskarp, febril og analyserende. Ja, det merkes at Vigdis Hjorth er en dreven forfatter. Ja, det skal sies at «Arv og miljø» er en glitrende roman.» Anne Cathrine Straume, NRK.no

«Som hun kan skrive, Vigdis Hjorth, rett inn i liv og livsvalg de fleste gjenkjenner rundt oss og i oss.» Guri Hjeltnes, VG