Aru Shah og Dommedagsdansen

Et dypdykk i den hinduistiske mytologiens magiske verden.

Publisert: Skrevet av: Vigmostad & Bjørke

Aru Shah og Dommedagsdansen av Roshani Chokshi

Første bok ut i forlagskonseptet Rick Riordan Presents.

 

Rick Riordan har i mange år levert kvalitetslitteratur for barn basert på gresk, romersk og norrøn mytologi. Og barna elsker disse fortellingene!

«Å skrive for barn er verdens beste jobb, for de har så åpent hjerte»

Serien om Percy Jackson skapte en bølge som kun kan sammenliknes med Harry Potter. Riordan ble ofte spurt om å skrive fra andre mytologier, men fant ut at han heller ville overlate skrivingen til nye forfatterstemmer med røtter i den aktuelle kulturen.

Aru Shah og Dommedagsdansen, av Roshanie Chokshi, fra Rick Riordan Presents, barnebok om hindusime

Slik ble Rick Riordan Presents til, og første bok ut er Roshani Chokshis Aru Shah og Dommedagsdansen. En spenningsbok for barn som gjør dypdykk i den hinduistiske mytologiens magiske verden. Og vi har vært så heldige å få en prat med henne!

 

Hva betyr Rick Riordan presenterer for deg? Hva betyr det å ha den første utgivelsen i denne serien?

Oi. Tja, sjelen min har JODLET siden vi fikk beskjeden om at jeg var tatt inn i RRP-familien i oktober 2016. Og da vi fikk høre at Aru skulle bli den aller første tittelen i serien, løsrev sjelen min seg bokstavelig talt fra kroppen min og begynte å skrike. Det høres omtrent sånn ut: ASLDJFLASJFO! Men med sørstatsaksent. Fortellingen om Aru har sittet utålmodig i hjertet mitt i årevis. Det er en sånn fortelling jeg alltid har ønsket å skrive, om familien man finner selv og vennskap mellom kvinner og historier fra hele spekteret av kulturer. Aru føles som verdsettelse. Under oppveksten så jeg aldri historier fra min egen kulturarv, og jeg antok at det var fordi min kultur var mindre viktig. Hele denne erfaringen har vist meg hvor feil den antagelsen var, og jeg kunne ikke vært lykkeligere.

Ga Rick deg noen råd før utgivelsen?

Rick ga helt lysende råd om håndverk. Det var opprivende å åpne utkastet mitt og lese kommentarene hans, fordi, ja du vet, DET ER RICK HELSIKES RIORDAN (Herregud, jeg håper det ikke er mellomnavnet hans). Men rådene han ga – om plottet, om å styrke den følelsesmessige kurven, om scener som ville trigge en ungdomsskoleelevs fininnstilte bullshitdetektor – var midt i blinken. Og det aller beste var at han ga dem med en lærers lette håndlag. Historien var fortsatt 100 prosent min, men han hjalp til med å lyse opp veien frem til målet, og hans veiledning var som et trøsteteppe.

Hva var mest utfordrende med å skrive Aru Shah?

Den største utfordringen var å finne den rette balansen mellom hvor mye jeg skulle ta med av kildematerialet, og hvor mye jeg skulle forklare. Selv om Aru og søstrene hennes er basert på de legendariske Pandava-brødrene fra det antikke diktet Mahabharata, er det ikke en streit gjenfortelling. Leserne vil ikke finne den klassiske hinduistiske gudeverdenen i denne serien, men en eldre gudeverden fra den vediske tradisjonen. Jeg ville forsikre meg om at jeg gjenoppfant disse historiene så respektfullt som mulig, samtidig som jeg hedret fortellingene jeg hørte som barn.

Hvordan håper du Aru Shah vil påvirke yngre så vel som eldre lesere?

Jeg håper den får lesere fra alle mulige bakgrunner til å føle seg sett. Jeg vet hvordan det er å ha et merkelig navn som aldri blir stavet riktig på en Starbucks-kopp. Jeg forstår det å måtte forklare kulturarven din og navigere velmente, men til syvende og sist ufølsomme spørsmål. Jeg skjønner 100 prosent ønsket om både å gli inn i bakgrunnen og stikke seg ut samtidig. Men Aru er ikke bare for unger med flerkulturell bakgrunn. Den er for enhver leser som er sugen på nye miljøer, og nysgjerrig på forskjellige tradisjoner. Å skrive for barn er verdens beste jobb, for de har så åpent hjerte. Nysgjerrigheten deres kommer uten forbehold, og det er en ære å skrive for dem.