Arne Svingen – barnebokkongen

Arne Svingen er kanskje Norges mest produktive barnebokforfatter og har godt over 80 barnebøker på samvittigheten. I år er han nominert  til ARKs barnebokpris for sjette gang. Selv unngår han å tenke på prisen.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Pianisten klimprer på pianoet, og Arne Svingen prøver å få øyekontakt med servitøren for å bestille te, ikke sånn Earl Grey, jeg tar en chai,  før han setter seg til rette i den vinrøde skinnstolen på Bristol bibliotekbar.

Han er en mann du ikke unngår å legge merke til, og snakker fra første stund med en tydelig intensitet.

Å være nominert er jo litt en belastning. Jeg har vært nominert seks ganger, og synes så klart det er hyggelig at det blir oppmerksomhet rundt boken, men personlig fokuserer jeg ikke på nominasjonen – da hadde jeg jo bare tenkt på nominasjonen og ikke fått til å jobbe med noe annet.

Brutalt ærlig publikum

Svingen er nominert for boken En himmel full av skyer. Hovedpersonen Henrik får vite at han har kun ett år igjen å leve, og slik starter også Henriks store plan: Å redde verden fra miljøproblemene. Og selv om boken har et alvorlig tema, er den først og fremst underholdende.

En himmel full av skyer, nominert til ARKs barnebokpris 2018, Arne Svingen

Boken startet med en idè om en gutt som får det ekstremt travelt og må kanalisere sin tid for å redde verden. Etter å ha lest boken håper jeg at barna sitter igjen og er skikkelig forbanna. Det kreves sinne for redde denne planeten.

Svingen mener likevel at historien alltid er viktigere enn budskapet.

Man kan ikke kun bygge en historie rundt et budskap. Barna er brutalt ærlige og krever at historien fenger fra første side. Om historien blir bedre med et miljøbudskap, flott, men det er ikke budskapet som får barna til å lese videre.

Inspirert av dårlige bøker

Svingen leste mye da han vokste opp. Favorittbøkene var dem med grenseløs fantasi og uventede elementer som man ikke hadde en sjanse til å forutse. Slik som Roald Dahls bok Charlie og sjokoladefabrikken. Likevel var det de dårlige bøkene som fikk han til å selv ville skrive.

Les mer om ARKs barnebokpris 2018 her

Jeg misunner barna i dag som kan velge og vrake. Før var det ikke fullt så mye utvalg, og de bøkene jeg leste var enten veldig gode eller veldig dårlige. De dårlige er grunnen til at jeg skriver barnebøker i dag. De viste at det fantes et behov. Så nå prøver jeg å skrive bøker jeg selv hadde syntes det var spennende å lese som barn.

Leseforkjemper

Arne heller i chai-te fra en blank sølvkanne mens han forteller om det han tror vil bli Norges største samfunnsproblem: Gutter som ikke leser.

Det at gutter er dårlige til å lese og skrive synes jeg er forferdelig trist. Før valgte guttene vekk jobbene som betød mye lesing, og gikk til praktiske jobber. Når nå disse jobbene forsvinner med roboter og automatisering: Hva skjer med disse guttene da? Dette tror jeg kommer til å bli et av Norges største samfunnsproblem.

Når du pakker opp julegavene og du har fått Red Dead Redemption II og en Elsa Beskow-bok, så sier jo det kanskje seg selv hva du kommer til å bruke første, andre og tredje juledag på?

– Er det skolen som er problemet?

Norske skoler gjør mye bra, men jeg tenker at barn bør få lov til å velge hvilke bøker de ønsker å lese selv og så få en time til å gjøre nettopp det, og slippe å skrive en oppgave om det etterpå. Det må være noe som er lystbetont. Gutter må få ha sine interesser og så må boken være noe som gir dem noe annet – noe i tillegg. Og så må de få finne sin egen bok, noe som interesserer dem. Lesing må ikke alltid fremstå som norskfag, men noen ganger heller valgfag.

Som tran

Lesing og bøker er noe Arne ofte holder foredrag om, og han mener det er et problem med hvordan barn får tak i bøker:

I dag er jo bøker nesten forbundet med det samme som å drikke tran. Noen skolebibliotek er som et museum, sier Svingen og ramser opp: Det lukter mugg, det ser gammelt ut og det er svært få bøker i hyllene. Og hvor får de ellers bøker? Jo, i gave av foreldre og besteforeldre. Og de gir gjerne bøkene dem selv likte å lese, klassikerne, som på ingen som helst måte er oppdaterte. Når du pakker opp julegavene og du har fått Red Dead Redemption II og en Elsa Beskow-bok, så sier jo det kanskje seg selv hva du kommer til å bruke første, andre og tredje juledag på?

Pianoet på Bristol er blitt stille, men folk snakker fortsatt høylytt mellom bordene.

– Vi ses kanskje på barnebokprisutdelingen?

Det er bare vinneren som kommer til utdelingen. Og i år er en tegneserie nominert for første gang. Og den tror jeg kommer til å bli hard å slå.