ARKs barnebokpris 2020: La moroa begynne

Endelig er vi i gang! Nå starter moroa med ARKs barnebokpris 2020.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Nå i disse varme sommerdager begynner vurderingen av bøkene som er påmeldt til ARKs barnebokpris 2020 – fem bøker skal nomineres.

Dette er noe av det vi i ARK gleder oss aller mest til i løpet av året – kåringen av ARKs barnebokpris i slutten av bokåret. Da kåres den beste barneboka utgitt dette året, av en jury som består av over 10 000 skolebarn.

Med denne prisen ønsker vi å sette søkelyset på hvor viktig litteratur er for barn og deres utvikling. Litteraturen gir ikke bare masse glede, den utvikler også ordforrådet og læringsevnen til barna.

Barn som har et utviklet ordforråd, forstår mer av det som skjer på skolen, og lærer lettere – også utover i livet. Å formidle god litteratur til barn er derfor noe av det viktigste vi vet.

ARKs barnebokpris er Norges største litterære pris for barnebøker, og det er barn som bestemmer hvem som er den verdige vinneren. Juryen som velger blant de nominerte bøkene, er over 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet.

«ARKs barnebokpris er verdsatt av både forfattere og forlag, og ikke minst barna!»

Forlagene har meldt på barnebøkene de synes fortjener å bli vurdert til årets barnebokpris. Alle de påmeldte bøkene, vurderes av en utvalgt komite, som består av både voksne fagfolk og barn fra mellomtrinnet. Denne jobben starter nå i sommer. Da tar komiteen lesebrillene på, og gir seg i kast med en stor haug flotte barnebøker.

Linda Eriksen er ny kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i ARK. For henne blir dette et av sommerens absolutte høydepunkter, å begynne på prosessen med å velge bøker som skal nomineres til barnebokprisen.

– ARKs barnebokpris er verdsatt av både forfattere og forlag, og ikke minst barna! Å få være med på dette er rett og slett en ære, og en oppgave jeg setter veldig høyt. Å skape leselyst hos barn er noe jeg brenner for. Vi som jobber med denne prisen, er veldig heldige. Tenk å få bidra til å skape leselyst og leseglede blant barn og ungdom, sier hun.

Barn bidrar i hele prosessen

Ettersom ARKs barnebokpris handler om litteratur for barn, og fordi prisen skal stemmes frem av barn, mener Linda det er et stort pluss å ha barn med i nominasjonskomiteen. Barn i målgruppen leser alle de påmeldte bøkene og stemmer fram de nominerte på lik linje med de voksne i nominasjonskomiteen.

Les mer om ARKs barnebokpris og tidligere vinnere her.

Utenom barna består komiteen av voksne leserne fra bokhandlerbransjen. Det er en god blanding av barnebokansvarlige, butikksjefer, litteraturvitere, personer som har tatt Fagskolen for bok og papir, medlemmer av bokrådet samt ansatte fra ARKs servicekontor, som alle har jobbet med barnebøker i mange år.

– Vi er alle lidenskapelig opptatt av barnebøker, og mange av oss har også barn selv. Jeg ser frem til å ta fatt på prosessen og er veldig spent på å se hvilke bøker som nomineres til ARKs barnebokpris 2020, sier Linda.

Når fem bøker er valgt ut, overtar over ti tusen skoleelever jobben med å lese og stemme frem vinneren av årets barnebokpris.

Tidligere vinnere

I fjor vant Audhild Solberg prisen for sin skremmende og fantastisk spennende barnebok Harpa.

– Å vinne ARKs barnebokpris er som å se barnetoget på 17. mai. Jeg blir glad, stolt og veldig, veldig rørt. Det er noe helt eget å få en pris fra barna selv. Det er jo dem jeg skriver for, sa Audhild Solberg da hun fikk vite at boka hennes ble kåret til barnas favoritt i fjor.

Harpa er vinneren av ARKs barnebokpris 2019

– Jeg hadde ikke stått her, hadde det ikke vært for dere, sa Audhild Solberg til barna under utdelingen av prisen. – Tusen, tusen, tusen takk! Det betyr så mye for meg at dere liker Harpa. For det er jo dere jeg har skrevet den for, ikke de voksne.

I 2018 vant Malin Falch ARKs barnebokpris for sin tegneserie Nordlys: Reisen til Jotundalen.

– Det er nesten eventyrlig å vinne denne prisen. Særlig siden det er barna selv som har stemt Nordlys frem. Når de leser Nordlys, håper jeg at de føler bare et fnugg av den fortryllelsen jeg føler akkurat nå, sa Malin Falch da hun fikk vite at boka hennes var kåret til barnas favoritt i fjor.

«Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren!»

Vinneren av prisen i 2017, Gudrun Skretting, sa dette da hun vant prisen for sin barnebok Anton og andre flokkdyr:

– Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren! Og tenk at jeg har fått den! Jeg er utrolig rørt og takknemlig over å motta ARKs barnebokpris. Hurra for ARK, hurra for barna, og hurra for alle bokhandlere som selger bøker til framtidas lesehester.

I august er det klart hvilke barnebøker som nomineres til ARKs barnebokpris 2020. Dette gleder vi oss veldig til!