ARKs barnebokpris 2019

Årets beste barnebok er kåret – barna har talt!

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

ARKs barnebokpris 2019 går til Harpa av Audhild Solberg. Boka er utgitt av Aschehoug forlag.

ARKs barnebokpris er Norges største litterære pris for barnebøker. 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet står bak denne kåringen.

Stolt prismottaker

Å vinne ARKs barnebokpris er som å se barnetoget på 17. mai. Jeg blir glad, stolt og veldig, veldig rørt. Det er noe helt eget å få en pris fra barna selv. Det er jo dem jeg skriver for, sa Audhild Solberg da hun fikk vite at boka hennes er kåret til barnas favoritt i år.

Jeg hadde ikke stått her, hadde det ikke vært for dere, sa Audhild Solberg til barna under utdelingen av prisen. – Tusen, tusen, tusen takk! Det betyr så mye for meg at dere liker Harpa. For det er jo dere jeg har skrevet den for, ikke de voksne.

Harpa er vinneren av ARKs barnebokpris 2019

Audhild Solberg har klart bragden å vinne ARKs barnebokpris for andre gang. Det står det respekt av. Hun har skrevet en bok som, i tillegg til å fenge fra første side, er både spennende, skummel, ekkel og morsom på en gang – den skiller seg veldig ut fra andre bøker i samme sjanger. Harpa er godt skrevet og rett og slett vanskelig å legge fra seg, og jeg vet det er flere enn meg som gleder seg til fortsettelsen. Gratulerer så mye med prisen! sier Maria Cecilie Granli-Brekke om årets vinner. Hun er kategorisjef for barne- og ungdomslitteratur i ARK Bokhandel.

ARKs barnebokpris 2019 ble delt ut av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande under et arrangement i Gyldendalhuset i Oslo den 4. desember. I tillegg til store mengder heder og ære, mottok forfatteren mottok 25 000 kroner og et fotografi av Morgen Krogvold.

Skrekk og gru

Harpa er en intens, skremmende og fascinerende spenningsroman, som gir barna masse spenning og leseglede på hver eneste side.

Agnes skal tilbringe høstferien i den lille bygda Elverdal og ser for seg en kjedelig uke. Fetteren Sindre vil heller henge med kameraten Ben, og nabojenta Tyra har nok med sine egne ting. Men da de fire tenåringene gjør en fryktelig oppdagelse i skogen, endrer alt seg. Det er noe som ikke stemmer i Elverdal. Noe uhyggelig de ikke forstår. Så forsvinner en av dem.

Vi inviterte fire barn til å lese og snakke om de nominerte bøkene til årets pris. Her kan du se Iben og Vidje snakke om Harpa:

Audhild Solberg har skrevet en rekke barnebøker, og er særlig kjent for serien som superbitchene. Hun vant ARKs barnebokpris også i 2014, med boka Kampen mot superbitchene.

Et populært arrangement blant barna

Barnebokprisen til ARK er en litterær pris for årets beste barnebok. Dette er et populært arrangement blant norske skoleelever. Pågangen blir stadig større, og i de atten årene litteraturprisen har vært aktiv, har juryen økt fra 2 500 barn til hele 10 000 barn landet over.

Her er noen av uttalelsene til barna som har sittet i årets jury for ARKs barnebokpris.

– Harpa var en spennende bok. Vi likte Harpa fordi den var spennende, og den hadde med blod. Harpa var best fordi det var masse spenning og action. Harpa var skrevet veldig spennende, og den gir meg lyst til å lese. Harpa var en spenningsfylt og mystisk bok.
Gullhaug skole, sjette trinn

– Spennende, skummel, ekkel, vanskelig å legge fra seg, håper det kommer en bok 2, andre skrekk-bøker er så like, mens denne var noe for seg selv!
Brånås skole, 6b

Vi likte Harpa best fordi den var utrolig spennende, og vi gledet oss alltid til å sette oss og lese den. Forfatteren var flink til å gi hint underveis uten at noe ble avslørt. Boken var overraskende og skummel, og det skjedde noe hele tiden! Etter å ha lest sitter man nysgjerrige igjen etter å lese mer.
Korsvoll skole, 7b

Stolte prismottakere

Prisen henger høyt hos barnebokforfatterne her til lands, noe også de foregående vinnerne kan skrive under på. ARKs barnebokpris 2018 gikk til Malin Falch, som fikk prisen for sin barnebok Nordlys: Reisen til Jotundalen.

Det er nesten eventyrlig å vinne denne prisen. Særlig siden det er barna selv som har stemt Nordlys frem. Når de leser Nordlys håper jeg at de føler i hvert fall et fnugg av den fortryllelsen jeg føler akkurat nå, sa hun da hun mottok prisen.

Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren! Og tenk at jeg har fått den! Jeg er utrolig rørt og takknemlig over å motta ARKs barnebokpris. Hurra for ARK, hurra for barna, og hurra for alle bokhandlere som selger bøker til framtidas lesehester, uttalte Gudrun Skretting da hun fikk ARKs barnebokpris 2017 for Anton og andre flokkdyr.

Det har vært skikkelig fint og motiverende for videre skriving når man får så mye positiv tilbakemelding, og spesielt ARKs barnebokpris er et stort klapp på skulderen, sa Iben Akerlie i 2016, da hun mottok prisen for Lars er lol.

 

Kontaktperson: Maria Cecilie Granli-Brekke, kategorisjef for barne- og ungdomslitteratur i ARK Bokhandel, e-post: maria.brekke@ark.no / tlf. 41318766