ARKs barnebokpris 2019: Nå starter moroa

Endelig er vi i gang!

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

I disse dager begynner vurderingen av bøkene som er påmeldt til ARKs barnebokpris 2019.

Noe av det vi i ARK gleder oss aller mest til i løpet av året, er kåringen av ARKs barnebokpris i slutten av bokåret. Da velges den beste barneboka utgitt dette året.

Prisen skal bidra til å sette søkelyset på hvor viktig litteratur er for barn og deres utvikling. Ikke bare gir litteratur masse glede, det utvikler også ordforrådet og læringsevnen.

Barn med stort ordforråd forstår mer av det som skjer på skolen og lærer lettere, også utover i livet. Å formidle god litteratur til barn, er derfor noe av det viktigste vi vet om.

ARKs barnebokpris er Norges største litterære pris for barnebøker, og det er barn som bestemmer hvem som er den verdige vinneren. Juryen som velger blant de nominerte bøkene, er over 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet.

«Vi som jobber med denne prisen, er veldig heldige

Forlagene har meldt på barnebøkene de synes fortjener å bli vurdert til årets barnebokpris. Alle de påmeldte bøkene, vurderes av en utvalgt komite, som består av både voksne fagfolk og barn fra mellomtrinnet. Denne jobben starter nå i sommer. Da tar komiteen lesebrillene på, og gir seg i kast med en stor haug flotte barnebøker.

Maria Cecilie Granli-Brekke er kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i ARK. For henne er det en av sommerens absolutte høydepunkter, å ta fatt på denne prosessen.

«Det er en viktig oppgave. Denne prisen er høyt verdsatt av både forfattere og forlag. Å skape leselyst og engasjement for barn er noe jeg brenner veldig for. Vi som jobber med denne prisen, er veldig heldige. Vi får bidra til å skape leselyst og leseglede blant barn og ungdom», sier hun. Og det er ikke en liten jobb å ta på seg.

«Vi har et ansvar for å introdusere barn og ungdommer for nye bøker, og utfordre dem til å oppdage ny litteratur, nye bokserier og tegneserier som de ellers kanskje ikke ville snublet borti. Det er kjempeviktig både å introdusere barn og ungdom for god litteratur, gi dem utfordringer, og sørge for at horisonten deres blir større når lesegleden først er der.»

Barn bidrar i hele prosessen

Ettersom ARKs barnebokpris handler om litteratur for barn, og fordi prisen skal stemmes frem av barn, mener Maria det er et stort pluss å ha barn med i nominasjonskomiteen. Barn i målgruppen leser alle de påmeldte bøkene og stemmer fram de nominerte på lik linje med de voksne i nominasjonskomiteen.

Les mer om ARKs barnebokpris og tidligere vinnere her.

Utenom barna består komiteen av voksne leserne fra bokhandlerbransjen. Det er en god blanding av barnebokansvarlige, butikksjefer, litteraturvitere, personer som har tatt Fagskolen for bok og papir, medlemmer av bokrådet samt ansatte fra ARKs servicekontor, som alle har jobbet med barnebøker i mange år.

«Vi er alle svært engasjerte i barnebøker, og de aller fleste av oss har også barn selv. Jeg gleder meg til å ta fatt på denne prosessen og er spent på å se hvem vi ender opp med som nominerte kandidater til ARKs barnebokpris 2019», sier Maria.

Når fem bøker er valgt ut som de nominerte til prisen, overtar over ti tusen skoleelever jobben med å lese og stemme frem vinneren av årets barnebokpris.

Tidligere vinnere

I fjor vant Malin Falch ARKs barnebokpris 2018 for sin tegneserie Nordlys: Reisen til Jotundalen.

– Det er nesten eventyrlig å vinne denne prisen. Særlig siden det er barna selv som har stemt Nordlys frem. Når de leser Nordlys, håper jeg at de føler bare et fnugg av den fortryllelsen jeg føler akkurat nå, sa Malin Falch da hun fikk vite at boka hennes var kåret til barnas favoritt i fjor.

«Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren!»

Vinneren av prisen i 2017, Gudrun Skretting, sa dette da hun vant prisen for sin barnebok Anton og andre flokkdyr:

– Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren! Og tenk at jeg har fått den! Jeg er utrolig rørt og takknemlig over å motta ARKs barnebokpris. Hurra for ARK, hurra for barna, og hurra for alle bokhandlere som selger bøker til framtidas lesehester.

I august er det klart hvilke barnebøker som nomineres til ARKs barnebokpris 2019. Dette gleder vi oss veldig til!