ARK feirer vaffeldagen!

25. mars er den internasjonale vaffeldagen, som behørig feires med vaffelspising over hele verden!

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Vafler er fantastisk godt, og bør nytes minst en gang i uka. Det er i hvert fall vår anbefaling. Lyst på spennende vafler som er litt utenom det vanlige? Eller som er snille mot ømtålige mager? Da skal du prøve disse krydrede surdeigsvaflene fra kokeboken Tarmstyrkende lavFODMAP-mat av Julianne Lyngstad.

Krydrede surdeigsbrødvafler

PORSJONER: 6 store vaffelplater
TID: 15 min. + 8–12 timer

INGREDIENSER
1 dl bokhvetemel
1 dl fullkornrismel
1 dl havregryn (ev. glutenfri)
2 ss chiafrø
4 dl vann
1 stor ss surdeigsstarter (ev. glutenfri) (se oppskrift under)
3 egg
4 ss cottage cheese
4 ss rapsolje
½ ts kardemomme
½ ts kanel
½ ts salt
1 ts natron

SLIK GJØR DU
Finn fram en bakebolle og ha i bokhvetemel, rismel, havregryn og chiafrø. Tilsett vann og surdeigsstarter. Rør godt sammen og dekk bollen med plastfolie eller lignende. La røra fermentere i romtemperatur i 8–12 timer.

Etter om lag 12 timer blander du egg, cottage cheese, olje, salt og krydder (vent med natron) i den fermenterte vaffelrøra. Bruk stavmikseren og kjør røra glatt om du ønsker det. La svelle i 10 minutter mens du varmer opp vaffeljernet. Tilsett natron rett før du er klar til å steke vaflene. Husk å ha litt smør i vaffeljernet mellom hver plate som skal stekes! Avkjøl vaflene på rist og nyt dem som de er, med laktosefri yoghurt og bær eller med godt pålegg.

TIPS
Ønsker du søte vafler, kan du tilsette litt søtt i røra, for eksempel et par spiseskjeer kokosblomstsukker, lønnesirup eller bare vanlig sukker om du vil.

Tarmstyrkende lavFoDMAP-mat, vaffeldagen, vafler, vaffeloppskrift

Surdeigsstarter av spelt

PORSJONER: 1 surdeigsstarter
TID: 6 døgn

INGREDIENSER
5 ss økologisk sammalt speltmel
½ dl lunkent vann

Dessuten trenger du et norgesglass eller et annet glass med lokk.

MERK DEG
En surdeigskultur trenger litt oksygen for å utvikle seg, derfor er det nødvendig med et lokk som ikke stenger ute all luft. Det er også viktig at du bruker økologisk, sammalt mel med hele korn i begynnelsen, fordi det er der gjærsoppene sitter. Økologisk mel har mer mikrobiologisk liv, noe som gjør det lettere å få i gang en surdeigsstarter enn om man bruker konvensjonelt (sprøytet) mel.

SLIK GJØR DU
DAG 1–3: Bland mel og vann til konsistensen blir som en tykk pannekakerøre. Ha blandingen i et glass og legg lokket løst på, slik at du ikke stenger ute alt oksygen. La glasset stå i cirka 3 dager i romtemperatur til det danner seg små bobler i melblandingen.

DAG 3: Etter 3 dager kaster du 2/3 av melblandingen. Deretter «mater» du den gjenværende tredjedelen med litt mer vann og mel til konsistensen igjen er som tykk pannekakerøre. Sett lokket løst på og la fremdeles glasset stå i romtemeratur.

DAG 4–6: Vent til det er kommet en god del små bobler i røra, så gjentar du prosessen fra dag 3 et par dager på rad. En ferdig surdeigsstarter skal dufte friskt og godt og ha mange bobler i seg. Nå er surdeigsstarteren klar til å bakes med!

Gjenta det siste steget minst én gang i uken, og alltid dagen før du skal bake med surdeig.