Årets barneboknykommer

Det har vært en fantastisk bokhøst for Iben Akerlie, kritikerros, salgssuksess og ARKs barnebokpris for Lars er lol. Men jomfru Maria ble hun aldri.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

– Jeg har skrevet en bok om annerledeshet. Om hvordan og med hvilke fordommer vi møter andre, og hva det gjør med oss. Det er en bok om aksept, og ikke minst selvaksept. Alt dette er tematikk som lenge har interessert meg og som jeg ønsket å utforske, forteller Iben Akerlie. For mange er hun et kjent skuespilleransikt fra flere norske storsatsinger de siste årene, som Mammon og Victoria. I tillegg til dette er hun utdannet spesialpedagog, noe hun fikk god bruk i arbeidet med Lars er lol.

Historien i Lars er lol følger Amanda, som har gledet seg til skolestart etter en lang ferie. Ikke bare skal hun få se Adam igjen, men hun skal også bli fadder for en førsteklassing. Når hun ender opp med ansvaret for Lars, en gutt med Downs syndrom, slites Amanda mellom ønsket å være populær og å skulle gjøre det riktige. Dette er en bok om mobbing og gruppepress, og samtidig en bok om forelskelse og vennskap – fortalt med en stor dose humor.

Beærende og rørende

Tidligere i høst fikk hun også ARKs barnebokpris for årets beste barnebok – stemt fram av 10 000 femte- sjette- og sjuendeklassinger fra Finnmark i nord til Kristiansand i sør.

– Å vinne ARKs barnebokpris er utrolig betydningsfullt, nettopp fordi det er barns mening og barns engasjement. Det motiverer meg til å skrive mer, og det bekrefter universet og karakterene jeg har skapt. Spesielt bekreftende er det fordi det kommer fra de påtenkte leserne. Tanken på at noen har lest det jeg har skrevet og likt det så godt at de har valgt å gi ‘Lars’ og meg sin stemme, er beærende og rørende og gjør meg skikkelig glad, sa en lykkelig Iben Akerlie da hun mottok prisen.

 

«En sjarmbombe»

Ikke bare er Lars er lol blitt fremhevet som en god bok, men også er en bok med et viktig budskap om medmenneskelighet og det å våge være seg selv.

Det er ikke bare skoleelevene som har latt seg forføre. Kritikerne har vært samstemte i sin hyllest:

«Forfatterdebutant og skuespiller Iben Akerlie (28) briljerer med helstøpte personer og engasjerende handling i barneboken Lars er LOL – som smeltet denne leseren», skrev Kristine Isaksen og trillet VG-terningen til en sekser. «En sjarmbombe av en roman», mente Dagbladets Marie L. Kleve.

«Boken er rett og slett spennende, drevet av en intens forening av indre og ytre handling. Samtidig er den presis hverdagslig og realistisk. Forfatteren vet hva hun skriver om, og leserne vil kjenne det igjen. Det er en sterk debut, som uunngåelig skaper forventninger om mer», var den sterke attesten fra Mette Hofsødegård i Aftenposten.

 

Arabisk klassiker

Hva leser Iben Akerlie selv?

– Årets leseropplevelse for meg har vært Trekket mot Nord av Tayeb Salih, sier Iben Akerlie.

Mange har latt seg fascinere av Tayeb Salihs roman om sudaneren som vender hjem til landsbyen sin etter å ha tatt doktorgrad i engelsk poesi i London, hans møte med den mystiske fremmede Mustafa Said – som i likhet med fortelleren viser seg å være utdannet i England. En mann som tilsynelatende hadde en lysende fremtid, men hvor mye gikk aldeles galt. Trekket mot nord, hvor vi møter London på 1920-tallet og en sudansk landsby på 1960-tallet, er regnet som en av de viktigste arabiske romanene fra det tjuende århundre.

 

Hjorth og Steinmann

Hvilke tre bøker gir du selv helst bort i år? 

– Til vennene mine gir jeg Arv og miljø av Vigdis Hjorth, til lillebroren min gir jeg Balthasar Bruns detektivbyrå: Mysteriet med den forsvunne katten av Ina Steinmann, og selv ønsker jeg meg I morgen vi ler av Namra Saleem.

 

Julen tilbringer hun på Østlandet, sammen med familie og venner:

– For meg blir det ikke jul uten årlig julefest sammen med vennene mine. Da spiser vi ribbe og drikker akevitt, og ler så vi detter av stolen.

Vi kan fastslå at både julefeiringene og skuespillerkarrieren har tatt en hyggelig vending etter at Iben Akerlie gikk i første klasse:

– Da rømte jeg rasende fra skolen fordi jeg ikke fikk spille jomfru Maria i juleforestillingen.