Annenhver uke av Heidi Linde – nominert til ARKs barnebokpris 2019

«Tanken på at mange, mange barn nå skal lese boka mi gjør meg glad og spent.»

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

ARKs barnebokpris er en høythengende pris blant norske barnebokforfattere.

At juryen består av 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra skoler over hele Norge, er noe forfatterne setter særlig stor pris på.

«Tenk at det finnes en pris som lar verdens viktigste lesere bestemme vinneren! Og tenk at jeg har fått den! Jeg er utrolig rørt og takknemlig over å motta ARKs barnebokpris. Hurra for ARK, hurra for barna, og hurra for alle bokhandlere som selger bøker til framtidas lesehester!» Gudrun Skretting, vinner av ARKs barnebokpris 2017

Fem bøker nomineres til prisen hvert år, og blant de fem nominerte i år finner vi Heidi Linde med den kritikerroste boka Olivias Liv: Annenhver uke.

Olivias liv - Annenhver uke, av Heidi Linde, nominert til ARKs barnebokpris 2019

Vi stilte forfatteren noen spørsmål, og det er ingen tvil om at nominasjonen smaker henne godt!

 

Hva tenker du om nominasjonen til ARKs barnebokpris?

Det er kjempestas! Tanken på at mange, mange barn nå skal lese boka mi gjør meg glad og spent.

 

Kan du fortelle litt om boka di, som er nominert til årets pris?

Jeg skriver om Olivia som bor annenhver uka hos mora og faren. Livet er ganske ulikt fra uke til uke: hos mora er det trangt om plassen, en stefar, mange stesøsken og flere dyr – det er mye støy og kaos, men også gøy. Hos faren er det derimot masse tid, masse plass og veldig rolig. Olivia synes i grunn at livet hennes er ganske perfekt – men så skjer det noe som endrer alt….

Les intervju med Audhild Solberg her, nominert til ARKs barnebokpris 2019 med Harpa

Hva betyr barnelitteratur for deg?

Bøker er viktig og bøker for barn er ekstra viktig, for hvis man venner seg til å lese tidlig, får man masse gratis i livet! Man blir mye klokere og smartere enn de som ikke leser, og så får man mulighet til å gå inn i helt andre liv enn det man lever selv.

Les intervju med Elin Hansson, nominert med boka Blyanthjerte

Hvem ser du for deg når du skriver – hvem skriver du for?

Når jeg skriver er jeg helt oppslukt av historien og folka jeg skriver om, så jeg ser ikke for meg noen spesiell. Men hvis jeg skriver om en som for eksempel er 12 år, tenker jeg mye på hvordan det var å være 12 år. Heldigvis husker jeg veldig godt hvordan det var å være barn.

 

Hvilke tanker gjør du deg om å skrive for barn versus å skrive for voksne?

Jeg skriver veldig mye forskjellig: bøker for barn, bøker for voksne, tv-serier og film. Men for meg spiller det ingen roller om jeg skriver for barn eller voksne. For meg handler det om å finne noen interessante karakterer, uansett om de er 12 eller 60 år, og få til at leseren heier på han eller henne.

Les intervju med Mina Lystad – nominert for Fake

Hva betød litteratur for deg da du var barn?

Jeg likte å lese da jeg var barn, men jeg leste bøker som var barnslige, eller bøker som jeg egentlig burde ha vokst fra. Da ble moren min litt bekymra og snakket med læreren min. Men da sa læreren min noe skikkelig klokt: Det spiller ingen rolle hva Heidi lese, sa hun, bare hun liker å lese!

Les intervju med Anne Wisløff – nominert for Lik meg

Hva er det største du kan oppnå som forfatter av barnebøker – har du et mål og en drøm?

Forrige uke var jeg på en skole i Skien og leste. Da var det mange av elevene som rakk opp hånda og fortalte at de kjente seg igjen i livet til Olivia. En jente sa: Det der er jo som å høre om livet mitt!

Det er det fineste komplimentet jeg kan få som forfatter. At en leser kjenner seg igjen i det jeg skriver om. Ellers synes jeg det er stas nå bøkene mine blir oversatt til andre språk, slik at leseren i andre land kan bli kjent med folka jeg skriver om.