Bøkene som får både mor og kjæresten til å juble

Sliter du med å finne den perfekte gaven til de du er glad i?  Vi har tipsene som garantert faller i smak.

Publisert: Skrevet av: Berit Rødstøl, Ark-bloggen

På søndag er det igjen på tide å vise at du setter pris på både mor og kjæresten. Vi har samlet noen tips til bøker som du trygt kan gi bort:

 

Til den som elsker en god bok: 

Litt av en tid

Dette kommer til å bli en av vårens snakkiser. Litt av en tid er både lettlest og morsom. En skikkelig pageturner. Den handler om 25 år gamle Emira Tucker som er blakk og uten noen ordentlig jobb. Mens hun finner ut av hva hun egentlig vil med livet sitt, er hun barnevakt for Briar på tre år.

Jentas mor, Alix Chamberlain, er en kvinne som er vant til å få det som hun vil, både privat og i arbeidslivet. Og hun vil gjerne hjelpe andre kvinner med å bli like vellykket som henne. En kveld Emira tar Briar med til et kjøpesenter, blir hun stanset av en vekter. Han mistenker den svarte kvinnen for å ha kidnappet den hvite jenta. Opptrinnet blir filmet av en forbipasserende, og Emira er rasende og ydmyket. Alix vil gjøre alt godt igjen, samtidig som Emira selv gjør seg opp en mening om hva som står på spill. Og hva er egentlig forskjellen på å ville godt og å gjøre godt?

Litt av en tid er en roman som går inn i fordommer vi alle har uten at vi vedkjenner oss dem selv.

 

Første person entall

De åtte mesterlige novellene i denne nye novellesamlingen fra Haruki Murakami fortelles alle i jeg-person.

Historiene spenner fra nostalgiske minner fra ungdommen til meditasjoner over musikk, en brennende forkjærlighet for baseball, velkjente drømmelignende scenarioer og jazz-album fra fantasien. Til sammen utfordrer disse fortellingene grenseoppgangen mellom menneskesinnet og den ytre verden.

 

 

 

Kjærlighet i nødsfall

Slagkraftig og aktuell, gripende og engasjerende. Kjærlighet i nødsfall går rett i strupen på hvordan det er å være kvinne i det 21. århundre.

Fem ulike kvinner prøver på det umulige – å elske, være sterk og samtidig være tro mot seg selv. Paula, Judith, Brida, Malika og Jorinde var tenåringer da Berlinmuren falt, da frihet erstattet grenser og restriksjoner. Men frihet bringer med seg et nytt press: presset av å kunne velge.

Kjærlighet i nødsfall er en roman om morsrollen og barnløshet, uønskede svangerskap og sorg, skilsmisse og utroskap. Fem liv, fem kvinner – knyttet sammen av tilfeldigheter eller slektskap, ulike, men like i sin leting etter lykken. Men hva er igjen av disse fem kvinnene etter at de har oppfylt sine roller som koner, mødre, venner, elskere, søstre og døtre? Forventer de for mye av livet?

Les første kapittel her.

 

Shuggie Bain

En bejublet oppvekstroman fra 80-tallets Glasgow som har tatt både kritikerne og leserne med storm.

Handlingen i Shuggie Bain utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en.

Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.

 

Les også: Shuggie, Shuggie, Shuggie

 

Til den matglade: 

Ren nytelse

Sunne og gode oppskrifter for den matglade.

I Ren nytelse får du 88 nye fristende antiinflammatoriske oppskrifter. Spiser du maten fra denne boken i 30 dager, får du en helseomstart. Da styrker du tarmbakteriefloraen og minsker kroppens inflammasjonsnivå samtidig som du spiser deilig mat. De aller fleste som gjennomfører en omstart, blir kvitt «vondter», sover bedre og får mer energi.

Du kan også ende opp med noen kilo mindre rundt midjen og bedre hukommelse og humør. Kostholdet kan lege lekk tarm og lindre symptomer på livsstilsrelaterte sykdommer. Det kan også virke positivt for mange med autoimmune sykdommer – se etter AIP-merket i boken.

 

Hellstrøms hemmeligheter

Årets beste kokebok i 2020.

Superkokk Eivind Hellstrøm gir deg sine beste hemmeligheter og oppskrifter til enkle og velsmakende retter. Boken passer for alle som liker å tilbringe tid på kjøkkenet og som vil lære litt mer av alle de finessene Hellstrøm har på lur.

Det handler om kjærlighet til mat og gode råvarer.

 

 

 

 

Til den kunnskapstørste: 

Bystrikk#5

Boken for både den erfarne strikkeren og for nybegynneren.

Ingunn Myklebust er en av Norges mest populære strikkedesignere. Hun skiller seg ut med vakre mønstre og nydelige fargekombinasjoner – til glede for strikkere i både inn- og utland. I boken finner du også den populære ByFin-serien, fra årets Samstrikk med Bystrikk.

 

 

 

Vask med meg!

Dette er noe så uvanlig som en inspirasjonsbok om vasking.

Å holde hjemmet rent er faktisk enklere og mindre tidkrevende enn du tror. Med små tiltak, riktig utstyr og en plan, kan du forvandle hjemmet ditt – og få det bedre.

I Vask med meg har Raluca Moldovan samlet alt du må vite for å få det til. Moldovan er renholdsleder ved Kilden teater og konserthus i Kristiansand, og på fritiden sprer hun vaskeglede til sine over 32 000 følgere gjennom instagramkontoen @vaskmedmeg. I boka guider hun deg rom for rom gjennom husvasken og deler sine beste triks og hemmeligheter som sparer deg for krefter, tid og kjemikalier.

 

Les også: Litt av en vaskepotthistorie

 

 

Til den som er opptatt av viktige verdier: 

Gutten, muldvarpen, reven og hesten

Møt fire uvanlige venner: gutten, muldvarpen, reven og hesten – og utforsk verden sammen med dem. En vakker og inspirerende historie om de viktige verdiene her i livet. Om hvor modig man må være for å be om hjelp. Om verdien av å være snill – mot andre, men også mot seg selv.

Forfatter er kunstneren Charlie Mackesy.

 

 

 

 

Til den treningsglade: 

Et steg foran – veien til varig løpeglede

Etter mange år med usunn livsstil fant NRK programleder Jann Post tilbake til løpegleden. Han elsket følelsen av stigende form, fikk mer overskudd og taklet stress bedre. Han trengte ikke å løpe langt eller hardt, det viktigste var å komme seg ut.

Denne gleden vil han at flere skal få oppleve. Enten du er helt i startfasen eller jakter på sterkere tider i konkurranser, får du uvurderlige tips. Post deler både egne erfaringer og kunnskap han har samlet gjennom samtaler med eliteutøvere og trenere. Han skriver om hvordan du kommer i gang, overvinner sviktende motivasjon, trener variert og effektivt, og ikke minst hvordan du får gjennomført løpeturen i en travel hverdag.

Boken har også egne treningsopplegg for nybegynnere, mosjonister og supermosjonister som trener mot 10 kilometer, halvmaraton og maraton. Det eneste du må gjøre, er å snøre på deg løpeskoene og ta det første steget. Bli inspirert til å gjennomføre løpeturen på tross av ti gode unnskyldninger for å la være.

Les også: -Mine fem beste treningstips.

 

Superkondis

Tenk om du kan trene deg 30 år yngre ved hjelp av enkel intervalltrening!

Visste du at du ved hjelp av intensiv intervalltrening kan senke din biologiske alder med opptil 30 år? Denne boka inneholder et 14-ukers treningsprogram som effektivt gir deg bedre kondis, en sunnere helse og en yngre kropp. Programmet er utviklet av professor Ulrik Wisløff ved NTNU og er testet av flere millioner mennesker over hele verden.

I boken er det konkrete treningsopplegg uke for uke gjennom tre måneder, med både løping og styrketrening. Boka har lettfattelige instruksjoner, varierte øvelser og gode illustrasjoner. Kom i gang og senk din egen kondisjonsalder!

 

 

Til den som liker et iskaldt grøss: 

Mayday

Mayday av filmskaper og forfatter Grethe Bøe er en uhyggelig aktuell, artisk thriller.

NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen. Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16- fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep.

Det eneste som kan hindre en altutslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Det blir en kamp mot tiden hvor både Russlands president, NATO-sjefen og den private militærindustrien hvesser knivende. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

 

 

Til den sin liker å drømme seg bort: 

 

110 unike overnattinger i Norge

Denne vakre boken tar deg med til noen av Norges mest særegne overnattingssteder. Her blir du presentert for alt fra tretopphytter til en nedlagt silo og et gammelt bilvrak?

Kanskje frister det å bo i en glassdome med utsikt mot nordlyset? Ta en natt i en tretopphytte formet som en kongle, en vakker speilglasshytte eller kanskje en stavkirke i tretoppene? Her er det mange gode ideer til en romantisk helgetur med kjæresten, annerledes vennehelg eller familieferie i sommer.

110 unike overnattinger i Norge handler likevel om mye mer enn spektakulære overnattingssteder. Redaktør og God Morgen Norges reiseekspert Torild Moland og redaksjonen i Vagabond Reiselyst byr i denne boka også på møter med dem som har ofret både krefter og penger på å skape sitt eget eventyrsted, slik at andre kan ta del i drømmen. Her er vågalt design og nyskapende arkitektur; historiske minner og nærhet til natur. Et rom for natta – en opplevelse for livet.