5 ingredienser – ny kokebok fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er ute med ny kokebok, 5 ingredienser! Denne gangen fokuserer han på oppskrifter som kun krever fem ingredienser, og her i ARK-bloggen forklarer han hvorfor.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I Jamie Olivers aller nyeste kokebok, 5 ingredienser, trenger du aldri mer enn fem ingredienser til hver rett boka byr på. Dette gjør matlaging gøy og inspirerende, uten at du trenger meterlange handlelister for hver oppskrift du ønsker å prøve.

Boka inneholder 130 oppskrifter fulle av smak uten store anstrengelser, mange næringsrike valgmuligheter og ikke minst: Inspirasjon!

Jamie Oliver, kokebok, 5 ingredienser, matoppskrifter, middagstips, oppskrift

Les intervju med Jamie Oliver her:

Hvorfor akkurat fem ingredienser?

For meg er fem et magisk tall. Da jeg prøvde oppskrifter med tre eller fire ingredienser, var de selvfølgelig utrolig enkle, men resultatet ble at de ikke hadde den smaken og konsistensen jeg var ute etter. Å bruke fem ingredienser gir en balanse mellom det enkle og det velsmakende. Det er mange nok ingredienser til at du kan ha det gøy, men ikke så mange at du må skrive en liste og gå på storhandling.

Hva er ditt beste triks fra oppskriftene?

For meg er det beste rådet å bruke ingredienser som passer naturlig sammen. Når du får til den rette kombinasjonen, er halve jobben gjort. Et eksempel er en kyllingoppskrift som er veldig god: kylling gnidd inn med karripasta og stekt over blomkål og poteter, overstrødd med frisk koriander – det er ikke komplisert, men du vet at den kombinasjonen kommer til å fungere.

I tillegg til dette, er jeg ikke fremmed for å ta noen snarveier når det trengs i en oppskrift. For eksempel kan du i disse dager få kjøpt knasende ferskt bakverk som kan brukes umiddelbart, og jeg bruker også ferdiglagde karripastaer og pestoer av god kvalitet. Dette er absolutt noe jeg ville laget selv, men hvis du har dårlig tid, fortjener disse ingrediensene virkelig en sjanse. De gir mye smak og minimalt med styr.

Hvor fikk du inspirasjon til oppskriftene?

Det å være bundet til få ingredienser fikk meg til å lete etter inspirasjon mange ulike steder rundt omkring i verden. Jeg så til de store, kraftige smakene fra India og Det fjerne østen i mange av oppskriftene, fordi bruken av ingredienser som karripasta, miso og andre krydder garanterer et vell av smak uten at det krever mange steg. Jeg så også på klassiske oppskrifter med mange ingredienser og spolte dem tilbake, strippet dem ned. Noen ganger er måtehold den beste fremgangsmåten – å beherske seg selv, å holde retten ren og enkel, gjør det enklere å få frem alle de fantastiske smakene.

Har du et lager av ingredienser du jobber med? I så fall hva består det av?

Ja, men jeg har med vilje holdt meg til bare fem ingredienser som jeg anser å være daglige hovedprodukter. Olivenolje til steking, extra virgin olivenolje til dressing og finishing, rødvinseddik som en god allrounder, og, selvsagt, havsalt og svart pepper til krydring.

Hvor raske er oppskriftene?

Oppskriftene faller i to kategorier; den første er hjem-fra-jobb, jakka-fortsatt-på-typen mat, som du kan få på bordet på 30 minutter eller mindre. Den andre kategorien er oppskrifter som tar ti minutter eller mindre å forberede, og som så skal koke lenge og sakte, slik at du lar ovnen eller kokeplata gjøre jobben. Jeg ville gi folk muligheter som kan tilpasses travle liv, og jeg tror det å bruke to gir på denne måten gir folk nettopp det.