En samtale med Cilla og Rolf Börjlind

Cilla og Rolf Börjlind forteller om skriveprosessen sin og Sov du vesle spire, fjerde bok i krimserien om Olivia Rönning og Tom Stilton.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Kan dere presentere hovedpersonene, Olivia Rönning og Tom Stilton?

Olivia Rönning er en modig ung kvinne med stort sosialt engasjement. Hun bor alene i en leilighet i Stockholm, foreløpig … I den første boka går hun på Politihøyskolen, og det blir vanskelig når hennes tragiske bakgrunn blir avslørt. Vi følger henne gjennom bøkene fram til nå i den fjerde boka, Sov du vesle spire, hvor hun omsider har blitt innlemmet i kriminaloverbetjent Mette Olsäters etterforskningsgruppe i Stockholm.

Sov du vesle spire, Börjlind, Gyldendal

Tom Stilton er en tidligere overbetjent som har bodd på gata i seks år da vi møter ham i den første boka. Vi følger hans reise fra det absolutte bunnivået og opp til overflaten igjen. Han bor nå i en båt i Stockholm sammen med kjæresten Luna. I den fjerde boka begynner han å jobbe som konsulent for Mette Olsäter.

Dere jobber jo sammen, hvordan er arbeidsprosessen deres?

 Vi snakker sammen og diskuterer helt fra starten av. Vi skaper historien og karakterene sammen, og gjør det svært grundig fra begynnelse til slutt. Deretter setter vi opp resultatet, hele boka i kortversjon, på veggen i arbeidsrommet, inndelt i scener/kapitler. Nærmest alt må være løst før vi begynner å skrive, ellers får vi problemer senere. Etter denne første fasen velger vi ut / deler opp de forskjellige karakterene vi ønsker å følge eller ulike kapitler vi vil skrive. Hver dag leser vi hverandres tekster, kommenterer og tilføyer ting, og så videre … Bit for bit tar boka form. Når vi er ferdige med den første versjonen, går vi gjennom manuset igjen for å få finpusse teksten og omskrive enkelte deler, til vi er fornøyd med resultatet.

Hva slags bakgrunnsarbeid gjør dere, og hvor lenge jobber dere med bakgrunnsarbeidet før dere begynner på en bok?

Tiden varierer fra bok til bok, men vi prøver stort sett å besøke steder vi skriver om, med et stort unntak denne gangen; vi har ikke vært nede i kloakken i Bucuresti. De fleste faktaopplysningene undersøker vi på internett. Vil vi ha spesielle opplysninger, kontakter vi spesialister.

Hva er den vanskeligste scenen dere har skrevet?

I denne boka er det utvilsomt den delen som finner sted i kloakken i Bucuresti. Det var vanskelig både følelsesmessig og forestillingsmessig. Vi gjorde mye bakgrunnsarbeid, og bare det å lese om og se bildene fra dette gudsforlatte stedet, var vondt.

Hva redigerte dere bort fra denne boka?

Ingenting, så vidt vi vet.

Kan vi vente flere bøker om Olivia og Tom?

Ja. For øyeblikket skriver vi en TV-serie basert på vår andre bok, Den tredje stemmen, men når vi er ferdig med det, har vi planer om å skrive en femte bok. Det vil være dårlig gjort, både overfor leserne og karakterene, å ikke fortsette etter det som skjer i denne boka … og vi er litt nysgjerrige selv …

 

Se foregående bøker i serien her

 

(Gyldendal Norsk Forlag)