Sakprosafesten fortsetter

BOKVÅREN: Det er mange interessante oversatte sakprosabøker å gå løs på denne våren. Her er et utvalg av dem.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Det er flere oversatte sakprosabøker å merke seg denne våren. I det store utbudet finner vi dokumentar og historiefortelling på godt og vondt.

Festen ved verdens ende

En av bokutgivelsene havner definitivt i sistnevnte kategori: Ved slutten av andre verdenskrig i 1945 ble det avholdt en stor fest i grensebyen Rechnitz, ikke langt fra Den røde armés front. Grevinne Margit von Batthyány inviterte SS-offiserer og tyske aristokrater til et heidundrende gravøl, før selskapet utpå natten gikk ned til nærmeste landsby og tok livet av 180 jøder.

Nett av løgner

En av grevinnens etterkommere, journalisten Sacha Batthyany, blir i voksen alder konfrontert med sin grandtantes medvirkning til massakren, og han bestemmer seg for å grave dypere i den mørke hemmeligheten. Svarene han finner, avdekker ikke bare den grusomme forbrytelsen, men også et nett av andre løgner. Tausheten rundt forbrytelsen har i det stille ødelagt familien.

Gjennom dagbøker fra krigen og samtaler med sin egen familie handler En forbrytelse i familien (Press) om historisk ansvar og personlig skyld. Hvordan kan man forsones med sin egen families fortid?

Familie på godt og vondt

En families vonde fortid er også tema i Juan Pablo Escobars fortelling om sin far: narkobaronen Pablo Escobar. Min far – Pablo Escobar (Cappelen Damm) forteller den rå og virkelige historien om en av verdens mest kjente kriminelle. Pablo Escobar var en av de mest brutale og voldelige kriminelle i nyere historie, men samtidig en kjærlig far og ektemann. Juan Pablo Escobar endret som voksen navn til Juan Sebastián Marroquin Santos, og arbeider blant annet som foredragsholder i hjemlandet.

Juan Pablo Escobar (Juan Sebastián Marroquin Santos) er ventet til Krimfestivalen i Oslo i mars.

 

Her er noen av vårens oversatte sakprosabøker:

 

Jason Timbuktu Diakité: En dråpe midnatt (Kagge)

Artisten Timbuktus selvbiografi omhandler så mye mer enn hans eget liv. Han tar oss med til slavetiden i USA og tilbake til «folkehemmets» Sverige i jakten på sin egen families historie.

Bestill her.

 

Sacha Batthyany: En forbrytelse i familien (Press)

Batthyany tar tak i familiens mørkeste kapittel fra krigens dager, og stiller spørsmål ved skyld, taushetens ødeleggende kraft og forsoning.

(Kommer 20.04.17)

Forhåndsbestill her.

Tim Marshall: Geografiens makt (Vega)

For å forstå samtiden og historiske hendelser er det viktig å forstå geopolitikk. Marshall ser nærmere på ti kart, og forklarer verden ut ifra disse. Boken vil gjøre deg i stand til å navigere i en uoversiktlig verden.

(Kommer 15.03.17)

Forhåndsbestill her.

Malachy Tallack: Uoppdagede øyer. Myter, mysterier, fabler og fantasier (Vega)

Tallack utforsker noen av verdens merkeligste steder. Boken tar for seg to dusin øyer som man på et eller annet tidspunkt trodde eksisterte, men som viste seg ikke å gjøre det – og som dermed ble forble uoppdagede.

(Kommer 15.03.17, omslag ikke tilgjengelig.)

Forhåndsbestill her.

 

Reza Aslan: Seloten: Historien om hvordan Jesus fra Nasaret ble Jesus Kristus (Bazar)

Ved å sammenlikne evangeliene og de historiske kildene utforsker Aslan mennesket Jesus fra Nasaret, og tvinger oss til å stille spørsmål ved alt vi trodde vi visste.

Bestill her.

Nicolai Sitter: Terrorismens historie (Dreyers)

Nicolai Sitter tar leseren med gjennom attentater og terroristhandlinger gjennom tidene, og ser nærmere på hva som motiverer terroristene, og hvordan terrorismen kan bekjempes.

(Kommer 09.02.17)

Forhåndsbestill her.

Helen Rappaport: 1917 Petrograd. Fanget i den russiske revolusjonen (Gyldendal)

Den russiske revolusjonen på nært hold, fortalt gjennom øyenvitneskildringer fra dem som sto nærmest når det smalt.

Bestill her.

Juan Pablo Escobar: Min far – Pablo Escobar (Cappelen Damm)

En av verdens mest grusomme kriminelle var også en hengiven far. Les den sanne historien til hans sønn, som inspirerte TV-serien Narcos.

Bestill her.

(BOK365 i samarbeid med ARK)