12 pakketips fra friluftsboka Sove ute

Hvordan pakke og kutte vekt på bagasjen? Her får du gratis smakebiter fra den flotte friluftsboka Sove ute.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I Sove ute: Håndbok for netter i sovepose byr turekspert Marius Nergård Pettersen på masse tips og råd om å sove ute.

Boka er enkelt og greit en lettlest og konkret «overlevelsesguide» for netter utendørs!

Sove ute, håndbok for netter i sovepose. En bok av Marius Nergård Pettersen. Få gratis pakketips i ARK-bloggen.

Hvorfor skal du fristes til å sove ute? Hvor skal du dra? Hvordan gjør du det? Denne boka har alle svarene.

Tenk å sovne under stjernene og våkne med sola i øynene. Den opplevelsen ligger lett tilgjengelig for de fleste. Vi må bare ut og finne den. Med denne Sove ute blir terskelen for å komme dit mye lavere.

Marius Nergård Pettersen har totalt tilbragt flere år under åpen himmel. Denne boka er hans feltguide for nettene der ute. Den er lettlest og konkret, variert og fylt med informasjon. Her er alt du trenger å vite om overnattingsformer, nødvendig utstyr, naturopplevelser, utfordringer, planlegging og pakking. Boka er også full av inspirerende turbilder fra hele landet, i tillegg til intervjuer med erfarne utefolk.

Kom deg ut. Og sov godt.

Smakebiter fra boka

Vi har fått lov å by på et par gratis smakebiter fra boka og valgte noe som mange synes er litt vanskelig, nemlig selve pakkinga og hvordan du kan kutte vekta på bagasjen. For som vi alle vet, å bære tyngre enn nødvendig kan fort gå ut over mottoet: Ut på tur, aldri sur.

Pakking – 7 tips

• Ryggsekker bør pakkes med tunge ting innerst mot ryggen. Tenk at sekken skal ha høyt tyngdepunkt på fotturer og noe lavere tyngdepunkt på skiturer.

• Forsøk å pakke utstyret sånn at det du trenger først ligger lettest tilgjengelig. Ha ting som hodelykt og førstehjelpsutstyr i sidelomma eller topplomma på ryggsekken. Fortell eventuelle turvenner hvor førstehjelpssakene er.

• Kompresjonstrekk er pakkposer med strammereimer på utsiden, oftest brukt til oppbevaring av sovepose. Slike er fine for å få ned volumet på mykt utstyr. Ofte pakker jeg både sovepose og ekstra tøy i ett og samme trekk. Klær som jeg kan få bruk for i løpet av dagen, som votter eller regntøy, pakkes mer tilgjengelig.

• Har du en løsning for å holde klær og utstyr i ryggsekken tørt underveis? Bruk et regntrekk utenpå og/eller pakk i en vanntett pakkpose inni sekken.

• Om du pakker telt, tarp eller annet som potensielt skal tas frem i ukomfortable situasjoner (som i vind og regn), forsøk å pakke dette så praktisk som mulig. Bunt sammen hver bardun slik at disse ikke knytter seg fast i hverandre, brett duken på en måte som gjør at du forstår hva som er opp og ned og kortside og langside.

• Om du har en teltmodell der innerteltet kan settes opp samtidig med ytterteltet (de fleste nordiske modeller er slik), så fest inner- og ytterteltet sammen før du drar på tur.

• Telt bør pakkes sånn at pluggfestene til den ene kortenden av ytterteltet stikker ut av pakkposen. Da kan du feste disse med plugger til bakken før du tar resten av teltet ut av posen. Lurt i vind.

• Forslag til komplette pakkelister finner du i boka.

Kutt vekt – 5 tips

For all del, bær gjerne så mye du orker. Men for noen er en tung sekk den demotiverende faktoren som gjør at man velger bort turlivet. Å bære lettere sparer deg for energi, gir deg mer krefter til andre ting og minsker risikoen for blant annet overtråkk og belastningsskader. Et visst fokus på vekt kan derfor være nyttig.

• På utstyrsfronten kan du spare mest vekt på «de tre store»: Telt, sekk og sovepose. Om lett utstyr er viktig for deg, er det altså ved anskaffelsen av disse tre tingene at du skal være ekstra oppmerksom. Bare pass på at vektfokuset ikke overskygger behovet for at tingene fungerer til det du skal bruke dem til.

• Legg frem alt du har tenkt å ha med deg på turen. Er det noe du sjelden eller aldri bruker? Vurder å legge det igjen hjemme. Se for eksempel kritisk på mengden klær og kjøkkenutstyr.

• Har du tenkt å ha med flytende væske som såpe, tannkrem, solkrem, drivstoff til brenner, rødsprit, etc.? Litt ekstra er fint, men hvor mye trenger du egentlig? Husk at du kan helle over på brusflasker eller prøveglass fra apoteket.

• Kan noe av utstyret ha dobbel funksjon og dermed erstatte noe annet? Kan stekepanna være tallerken? Trenger du både spikkekniv og smørkniv?

• Matemballasje er den største kilden til søppel på tur. Kast det du ikke trenger allerede under pakkingen. Ta med en ekstra søppelpose. Ikke noe søppel skal ligge igjen etter deg.