12 byttetips blant de beste bøkene i 2018

Et fantastisk bokår er omme. Her får du byttetips som glitrer, dersom du ikke fikk det du ønska deg til jul.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Så er året 2018 over – et bokår som har bydd på unike fortellinger, fantastiske leseropplevelser og bøker som setter spor.

I dag tenkte vi å presentere noen av disse for deg. Det kan jo være ekstra nyttig om du for eksempel skal ta i bruk ARKs fantastiske bytterett nå på nyåret.

Hadde du kanskje et ønske om en helt spesiell bok, som du ikke fikk til jul i år likevel? Fikk du flere av en bok, eller noe du ikke egentlig har så lyst til å lese?

Her minner vi deg om noen av årets bestselgere, slik at blir det lettere å velge når du tar turen innom oss på nett eller i butikk.

 

Byttetips – romangull fra 2018

Søsterklokkene av Lars Mytting

Lars Mytting er en historieforteller av rang. Igjen evner han å fortrylle leseren, med en mesterlig og besnærende roman om mystikk, kultur og kjærlighet. Dette er rent gull for den som elsker god historiefortelling, karakterer man faller for umiddelbart samt et språk på øverste nivå.

«Et gullegg!» VG

«Praktfull historisk roman.» Adresseavisen

Søsterklokkene, Lars Mytting, julegave til, Gyldendal

 

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

Simon Stranger fikk den prestisjetunge Bokhandlerprisen for denne romanen i året som var. Leksikon om lys og mørke er en storslått og sterk roman om hvordan utenforskap, sinne og ydmykelser kan få frem det ondeste i et menneske. Samtidig er det en fortelling om samhold, overlevelse og evnen til å leve videre.

«Fulltreffer om smerte og tilgivelse.» Dagbladet

«Oppsiktsvekkende vellykket (…) et helstøpt litterært verk.» VG

 

Leksikon om lys og mørke, Simon Stranger, julegavetips, Aschehoug, ARK Bokhandel

 

Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren av Edvard Hoem

Edvard Hoem er en av våre aller største nålevende diktere og romanforfattere. Denne romanen er et livsdrama og et episk kvinneportrett av en husmannsdatter som nektet å bøye seg for bygdesnakket – som gikk fra Romsdal til Christiania for å bli jordmor. Ni måneder senere gikk hun hjem igjen, og arbeidet som jordmor i mer enn femti år.

«Storslått slektshistorie … Edvard Hoem er ikke bare en suveren forteller som lekende lett kan forvandle hverdagsliv til følelsesladde historier. Han må også være den fremste slektsforskeren blant våre forfattere … De levende og presise skildringene av hennes erfaring og kunnskap om fødsler, barsel og kvinnekropper, er både fascinerende og lærerike …Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren er en vakker, rørende og storslått bok. Nok en gang har Hoem forvandlet slektshistorie til gripende litteratur» NRK P2

Jordmor på jorda av Edvard Hoem, gitt ut av Forlaget Oktober, julegavetips, romangull

 

 

Historisk sus og kunnskap mellom to permer

Hva visste Hjemmefronten? av Marte Michelet

Marte Michelet har skrevet en av årets mest omtalte historiebøker. Hva visste Hjemmefronten? er en rystende bok, som kaster nytt lys over en sentral del av norsk krigshistorie. Michelet legger fram nye funn og dokumenter som avdekker en annen historie enn den vi kjenner om Hjemmefronten under andre verdenskrig.

«Årets viktigste bok» Dagbladet

Hva visste hjemmefronten? av Marte Michelet er et hett julegavetips til alle historieinteresserte

 

Hvitekrist av Tore Skeie

Denne boka fikk mengder av skryt av anmelderne da den kom. Hvitekrist gir et friskt blikk på norgeshistorien, hvor vikingtidens mennesker og begivenheter løftes opp og ut av sagaene og inn i større europeiske kontekster og sammenhenger. Dette er første bind i fembindsserien Kongenes tid, som omhandler livene og samtiden til de største norske viking- og middelalderkongene.

«Som Ringenes Herre, bare bedre» Dagbladet

Hvitekrist av Tore Skeie er en perfekt gave til historieinteresserte

 

Kampen om Narvik av Asbjørn Jaklin

Slaget om Narvik omtales som Hitlers første nederlag under andre verdenskrig. I denne boka blir leseren presentert for hele historien – fortalt dag for dag!

«Asbjørn Jaklin har blitt vår tids viktigste formidler av Nord-Norges verdenskrig.» Dagsavisen

Kampen om Narvik av Asbjørn Jaklin

Krimstas fra året som var

Dronen av Unni Lindell

Dronen er andre bok i Unni Lindells kritikerroste krimserie om Marian Dahle. «Dette er Unni Lindell på sitt beste!», skrev VGs anmelder om boka. Trenger man å si noe mer?

«Dronen byr på alt det som har gjort Unni Lindell til Norges krimdronning. Her er krypende uhygge, skumle scener, en spennende krimgåte og godt utviklede karakterer som er mer enn det fasaden viser.» VG

Dronen, Unni Lindell, krimroman fra Aschehoug

 

Lazarus av Lars Kepler

Med denne legger du timevis med gåsehud og neglbiting under juletreet når Joona Linna etterforsker drapet på en gravskjender i sjuende roman i den bestselgende krimserien.

«Jakten på å overvinne det onde skaper en intens og sitrende spenning gjennom mer enn 500 sider i Lars Keplers thriller. Nok en gang makter ekteparet bak pseudonymet Lars Kepler å levere en roman som er så intens at den kan ta nattesøvnen fra de fleste.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

Lazarus av Lars Kepler, sjuende bok om Joona Linna, fra Cappelen Damm

 

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

Forfatteren av TV-serien Forbrytelsen har skrevet en nervepirrende krimroman, som høstet gode kritikker høsten som var.

En kvinne blir drept på bestialsk vis. Morderen etterlater seg en kastanjemann på åstedet. Dette er kun begynnelsen … Denne krimromanen har grugaranti, og ryktet går om at nattesøvnen står i fare dersom man våger seg på denne.

«Kastanjemannen har blitt en demonstrasjon av hvordan en roman av dette slaget skal sys sammen. Resultatet er vanvittig spennende!» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

Kastanjemannen, krimtips, Søren Sveistrup

 

 

Og noe til barna, selvfølgelig!

Reisen til Jotundalen av Malin Falch

Vinner av ARKs barnebokpris 2018. Dette er en unik norsk fantasy om en reise på nordlyset til et Norge ulikt alt vi kjenner. Reisen til Jotundalen er en vakker og magisk tegneserieroman om Nordens magi, og første bok i serien Nordlys.

«Lovende tegneserie fra lysende talent» Dagbladet

Reisen til Jotundalen, Nordlys 1 av Malin Falch, gavetips til barn

 

Apokalypsegeneratoren av Bobbie Peers

Ny bok om William Wenton! Gamle familiehemmeligheter og koder fra verdensrommet – William Wenton er på sporet av en dommedagsmaskin av apokalyptiske dimensjoner.

Apokalypsegeneratoren

 

Morrigans forbannelse av Jessica Townsend

En gang iblant har man en leseropplevelse som er hundre prosent kos og hygge – som timene med Morrigan Kråkh i Jessica Townsends debutbok Ingenlund – Morrigans forbannelse.

Dette er et frydefullt univers å synke inn i. Her bugner det av magi, sjarmerende karakterer, finurlige skapninger, fantasifulle vendinger og fortryllende spenningstopper.

Boka er også et godt boktips til voksne som elsker fantasyhistorier med sjarm og vidd. Vil du heller lese boka på engelsk, finner du både første og andre bok her på ark.no.

Morrigans forbannelse