10 grunner til at vi elsker hengekøye

Her får du ti grunner til hvorfor hengekøyeturer er fantastiske.

Publisert: Skrevet av: Hege Schultz Heireng og Stine Schultz Heireng, forfattere og turentusiaster

Hege Schultz Heireng og Stine Schultz Heireng har gitt ut boka Kortreist – 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer. Denne boka beskriver 70 overnattingsturer, i hengekøye og i telt, i nærheten av Norges 15 største byer.

Kortreist er en bok med 70 hengekøyeturer fra Norges 15 største byer

Her er turer for alle, uansett alder eller tidligere erfaring, under én time fra bysentrum. Boka gir konkrete tips til hvordan du kan få friluftslivet til å bli en større del av hverdagen din.

Forfatterne har skrevet en flott tekst til oss om hvorfor hengekøye er fantastisk!

 

10 grunner til at vi elsker hengekøye

Hengekøye er komfortabelt

Når du ligger i en riktig oppsatt hengekøye ligger du utrolig behagelig og har ingen presspunkter mot kroppen. Du flytter overnattingsplassen fra ujevn bakke og opp mellom trærne.

Hengekøye er lett i vekt

De aller fleste hengekøyer er svært lette i vekt, lette å pakke og tar liten plass i sekken

Du kan sovne under stjernehimmelen

Nylig viste forskning at kun 20 minutter i naturen senker stresshormonene. Tenk så avslappende og beroligende det vil være å tilbringe en hel natt under stjernehimmelen.

Du kan våkne til fuglekvitter og sol i fjeset

Det finnes ingen bedre måte å starte dagen på enn å ligge i soveposen i hengekøya, samtidig som du lytter til naturen rundt og kjenner solens første stråler varme i kinnene.

Hengekøye er enkelt å feste

For å feste hengekøya bruker du opphengstau som du fester i to trær med omtrent 4-5 meters avstand. I disse tauene fester du hengekøya – enten med en krok eller en karabin. Deretter er køya klar til bruk. Det hele tar under 30 sekunder.

Du kan enkelt overnatte i kupert terreng

Selv om bakken er bratt, steinete eller full av røtter, kan du sove behagelig i hengekøya. Der du tidligere ikke kunne overnatte, vil du med hengekøye enkelt finne en fin plass for natten.

Du kommer tettere på naturen

Å sove i hengekøye betyr å sove under åpen himmel. Du kjenner kald morgenluft på nesetippen, hører vinden i skogen og ser trekronene over deg. Opplevelsen blir mer intens når du sover midt i naturen.

Du kommer tettere på dyrelivet

Fra hengekøya kan du se et ekorn hoppe fra gren til gren, et rådyr gå forsiktig forbi et skogholt eller høre hakkespetten tromme over deg. Det eneste du trenger å gjøre er å ligge stille og vente på naturopplevelsene.

Du slipper å sove på våt og kald bakke

Når du sover i hengekøye slipper du at liggeunderlaget eller soveposen blir våte av den fuktige bakken eller at maur og andre kryp finner veien opp på liggeunderlaget ditt.

Du finner en perfekt sitteplass overalt hvor det er to trær

Hengekøye egner seg ikke bare til å overnatte i. Med hengekøye har du et sitteunderlag og kan ta en behagelig pause nesten uansett hvor du befinner deg. Du slipper å anstrenge deg for å komme deg opp og ned fra sitteplassen og du kan ta en behagelig pause på dagsturen.

Hengekøye er det perfekte sitteunderlaget på dagstur og et glimrende alternativ til telt og gapahuk på overnattingstur.

Hengekøyene har tatt det norske friluftslivet med storm, og det er ikke uvanlig å se friluftsfanter og andre turfolk dingle mellom to trær, enten på utsiktskoller, i skogen eller langs vannkanten. Etter at vi prøvde hengekøye har vi aldri sett oss tilbake og hengekøye har blitt vår klart foretrukne overnattingsform når vi skal på nærmarkstur.

Å sove i hengekøye er en komfortabel og morsom måte å overnatte utendørs på. Den er lett å bære med seg, tar liten plass i sekken og er rimeligere i pris enn telt. Hengekøyer kan enkelt henges opp overalt så lenge det finnes to trær.

Er det rart vi elsker friluftslivet i hengekøya?

God tur!

 

Hege Schultz Heireng og Stine Schultz Heireng