10 gode Mammut-tips

Enten du er fan av Tomas Espedal, Vigdis Hjorth eller Ivo de Figueiredo: Du kan gjøre mange kupp på årets Mammut-salg! Forhåndsbestill nå og sikre deg favorittene dine.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Startskuddet for årets Mammut-salg går mandag 12. februar, men allerede nå kan du kikke igjennom katalogen og bestille dine favoritter. Det er mye å velge blant, og vi har forsøkt å hjelpe deg et stykke på vei med ti norske anbefalinger – fem skjønnlitterære utgivelser og fem sakprosabøker.

Skjønnlitterære tips

Ser vi på skjønnlitteraturen er Tomas Espedal, Erik Fosnes Hansen, Vigdis Hjorth, Selma Lønning Aarø, Edvard Hoem, Ketil Bjørnstad, Jon Michelet og veldig mange andre store og kjente forfattere representert. Vi endte opp med følgende fem:

Erik Fosnes Hansen: Et hummerliv

Et hummerliv, Erik Fosnes Hansen, Cappelen Damm, roman, mammutsalg, salg

Fosnes Hansen kommer ikke med nye bøker i utide, men når han gjør det er det alvor. Denne gangen skal vi til fjells, til høyfjellshotellet Fåvnesheim, anno 1982. Der bor fjortenåringen Sedd, sammen med besteforeldrene som driver hotellet. Og kokken Jim, som er Sedds venn og fortrolige. Det er bare det at det ikke går så bra i bransjen lenger. Og veslevoksne Sedd observerer, fotograferer og forteller.

 

Tomas Espedal: Året

Tomas Espedal, roman, salg, mammutsalg, Året, Gyldendal

Språkets mester tar for seg et år av sitt (og vårt) liv. Det er nært, personlig, privat og usedvanlig velskrevet. Espedals år begynner 6. april, datoen da renessansedikteren Petrarca første gang så sin elskede Laura, da 13 år gammel. Tomas Espedal skriver om den store kjærligheten. Er den fortsatt mulig? Det er godt å lese Året. Både i innhold, språk og form.

 

Edvard Hoem: Bror din på prærien

Bror din på prærien, Edvard Hoem, mammutsalg, Oktober

Dette er Edvard Hoems andre bok om oldefaren og sønnene hans på prærien i Amerika og på nordvestlandet i Norge. Her møter vi Eilert, som reiser til Amerika 16 år gammel for å finne lykken. Men også dem som ble igjen i gamlelandet. Bøkene om Hoem-slekten er avhengighetsskapende, og siden bok tre i serien, Land ingen har sett, også er på Mammut, kan du ta med deg den også.

 

Tore Renberg: Du er så lys

Tore Renberg, Du er så lys, Oktober, mammut, salg

En annerledes, men likevel på mange måter typisk Renberg. Du er så lys er langt fra Hillevågsgjengen både i språk og handling, men her er en typisk renbergsk hovedperson likevel, en velmenende, riktigtenkende familiefar fra forstaden.

Les intervju med Tore Renberg her.

En dag dukker en ny nabofamilie opp og skaper uro i tilværelsen. Hovedpersonen Jørgen blir svært fascinert av den hyggelige mannen i nabohuset. Steinar, som han heter, blander seg mer og mer inn i Jørgens liv, og etter hvert skapes en uhygge i miljøet. Boken har en overraskende slutt, og er Renbergs første på nynorsk.

 

Jan Ove Ekeberg: Den siste vikingkongen – Krigens læregutt

Den siste vikingkongen, Jan Ove Ekeberg, mammut

Dette er første bind i en tenkt serie om vikingkongen Harald Hardråde, der vi er med på oppveksten og ungdommen til Harald, Olav den helliges halvbror, som skal bli den siste vikingkongen i Norge. Men før han skal dø med en pil i halsen ved Stamford Bridge i forsøket på å erobre England, skal han ut på en eventyrlig ferd. I dette første bindet blir Harald herdet til viking, og mot slutten ser han også sin bror Olav dø på Stiklestad. Flotte persontegninger, av både historiske og fiktive personer, gjør boken ytterst lesverdig.

Sakprosa-tipsene

Det er mange fine norske sakprosatitler å finne i årets Mammut-katalog. Her er fem av dem:

 

Jens Stoltenberg: Min historie 

Min historie, Jens Stoltenberg, selvbiografi

Arbeiderpartiet er ute for stor turbulens. Stødigere var det da Jens satt ved roret. I boka forteller Jens åpenhjertig om sitt liv fra barndommen som lubben og stammende liten gutt, studietiden med tall og økonomi, til lederstriden med Thorbjørn Jagland.  I 2000 blir han landets yngste statsminister gjennom tidene. Boka avsluttes med at han i 2014 forlater norsk politikk for å bli generalsekretær i NATO.

 

Ingrid Espelid Hovig: Den rutete kokeboken

Den rutete kokeboken, Ingrid Espelid Hovig, Mammutsalg, kokebok

Denne 30-årige klassikeren av ei kokebok hører hjemme i alle hjem. Når barna flytter ut skal de få/ha den rutete kokeboka på 750-sider som innflytningspresang.

 

Ivo de Figueiredo: En fremmed ved mitt bord 

Ivo de Figueiredo, En fremmed ved mitt bord, mammut

«Hvor begynner fars historie? Hvor begynner min?». I denne fengslende boka åpner Ivo de Figueiredo døren til en familiehistorie som spenner over fire kontinenter, fem århundrer og to imperiers vekst og fall. Familien reiser fra Goa til Afrika, så til England og USA. Men en havner i Bamble. For boka fikk Figueiredo Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk i sakprosa.

 

Ingrid Brekke: Angela Merkel 

Angela Merkel, biografi, mammutsalg

Mange savner bedre informasjon og viten om tysk politikk. Dertil kommer at Tyskland er selve limet i EÙ. Aftenpostens Ingrid Brekke er uomtvistelig landets ledende kommentator på tyske forhold. I boka forteller Brekke om Angela Merkels personlige og politiske liv. Ingen europeisk politiker har i dag større betydning enn prestedatteren fra Øst-Tyskland.

 

Frank Aarebrot: USA på 200 sider

«Franken» er dessverre borte, men bøkene lever. Tidligere denne måneden kåret BOK365s lesere Aarebrot og Evjens Reformasjonen til Årets Bok 2017. I USA på 200 sider trekker Aarebrot opp de store linjene i amerikansk politikk fra George Washington fram til Donald Trump. Viktig bakgrunn for å danne seg mening om alt som nå foregår i og rundt Det hvite hus.