10 boktips på kvinnedagen

Hva med å bruke kvinnedagen til å fylle på med kunnskap, inspirasjon og kamplyst?

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I dag er det den internasjonale kvinnedagen, og vi har samlet noen boktips som garantert passer både som lesning og som utgangspunkt for diskusjon i anledning dagen.

Her finner du nye utgivelser og klassikere, noen lettleste bøker og noen som egner seg best å lese med markeringstusjen klar.

 

Hvem spanderer? Fordommene du ikke visste du hadde av Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde

Hvordan står det egentlig til med likestillingen i Norge? Hvilke former for ubevisst diskriminering foregår fortsatt? Dette er hovedspørsmålene i boken Hvem spanderer?

De to forfatterne står også bak organisasjonen Hun Spanderer, og begge har utmerket seg med sitt arbeid for likestilling og mot subtil kjønnsdiskriminering og kjønnsstereotypier. Dette er en spennende bok for deg som vil lære mer om hvordan ståa er på likestilling i 2019.

Hvem spanderer?

 

Abortkamp – maktkamp av Susanne Kaluza

2018 ble året hvor tusenvis av damer, unge som gamle, gikk ut i gatene for å forsvare rettighetene som våre mødre og bestemødre har kjempet frem. Det skulle vært året for å feire 40 år med abortloven. Når statsminister Erna Solberg åpnet for å endre abortloven i regjeringsforhandlingene, er det legitimt å spørre: «Hvilket jævla år er dette, egentlig?»

Reaksjonene på endringsforslaget var mange, i form av blant annet avisinnlegg og personlige historier. I denne boken er de sterkeste og viktigste tekstene samlet mellom to permer.

Abortkamp - maktkamp


Jenteloven – feministisk førstehjelp av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa

De to forfatterne har skrevet boka de selv hadde trengt da de var 16 år og usikre på seg selv. I Jenteloven deler Falch og Frøysaa, som er forbilder for mange unge jenter, raust av personlige erfaringer med blant annet spiseforstyrrelser og depresjon.

Dette er en hardtslående survival guide til ungdomstiden, og det er blant annet sagt om boken at den bør gli rett inn i skolepensum.

Jenteloven

 

Det annet kjønn av Simone de Beauvoir

I feministenes bibel, som den ofte har blitt kalt, avslører de Beauvoir tenkningen om kvinnen som det annet kjønn.  Er kvinnen «annethet» og en gåte? Det kan ofte føles sånn. Kvinnen er ikke jo ikke bare et objekt, hun er et subjekt, og forfatteren var tidlig ute med å si at en biologisk forskjell ikke kan rettferdiggjøre sosiale normer.

Det annet kjønn

 

Liten svart bok – verktøy for kvinner i arbeid av Otegha Uwagba

Ikke bare er denne boken en flott ressurs når du skal bygge karrieren du drømmer om, men den er også utgitt av et norsk, feministisk forlag. I Liten svart bok, får du gode tips om alt fra lønnsforhandling og regnskapsføring, til å bygge personlig merkevare. Og nesten det beste av alt? Den er liten og lett, og kan være med overalt, slik at du har den med når du trenger den.

Liten svart bok

 

Menn forklarer meg ting av Rebecca Solnit

Har du hørt begrepet «mansplaining»? Man kan si at begrepet har sitt opphav i dette essayet, i alle fall i kjølvannet av det. Solnit satte ord på hvordan enkelte menn har en tendens til, på en nedlatende og selvhøytidelig måte, å ville øse av sine innsikter i mer eller mindre et hvilket som helst tema overfor kvinner – også i situasjoner der kvinnen de snakker med, er deres overkvinne på temaet. Solnits beskrivelse ble etter hvert legendarisk, og med det var begrepet mansplaining født.

Hvis du allerede har slukt Menn forklarer meg ting, kan du ta fatt på oppfølgeren, Alle spørsmåls mor.

Menn forklarer meg ting

 

Om muser og menn av Marta Breen

Marta Breen har en lang rekke feministiske utgivelser bak seg. I Om muser og menn stiller hun blant annet de to spørsmålene: Hvor lenge skal kvinner egentlig finne seg i å være den andre? Og hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? (Ikke så veldig). Med utgangspunkt i sitt eget liv som forfatter og debattant, tar Marta Breen for seg historien om kvinner i offentligheten.

Om muser og menn

 

Gleden med skjeden av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Denne boken må alle jenter og kvinner ha i bokhylla si. Rett og slett. Kjenner du egentlig ditt eget underliv? Vet du hvorfor mensen gjør vondt? Hvor lenge kan du vente med å få barn? I Gleden med skjeden gir de to forfatterne svar på spørsmål det ofte er vanskelig å stille – på en lettlest måte.

Gleden med skjeden

 

#girlboss av Sophia Amoruso

I denne bestselgeren forteller kvinnen bak klesmerket Nasty Gal sin inspirerende historie. Det hele startet i en liten leilighet i San Francisco med kule vintage-klær, en laptop og en eBay-konto. I dag, mer enn ti år senere, er Nasty Gal større enn noen gang, og en av de raskest voksende retailerne i verden.

Amoruso er ikke en typisk forretningsdirektør, eller en typisk noe-som-helst, noe som gjør dette til virkelig inspirerende lesning.

#girlboss Sophia Amoruso

 

Såpass må du tåle av Heidi Helene Sveen

Altfor få våger å uttale seg offentlig om temaer som kjønn og overgrep. Altfor få anmelder overgrep. Hvorfor er det slik? I denne boken har Sveen gransket hvordan kvinner blir møtt når de forteller om seksuelle krenkelser, enten det er i rettsalen, i avisene eller på Facebook.

Dette er en høyaktuell bok å lese for deg som er opptatt av #metoo-debatten.

Såpass må du tåle